Ga naar Content
Een levendig buitentafereel in een park met talloze mensen die ontspannen op het gras. Sommigen zitten op dekens, anderen verzamelen zich in kleine groepjes. Een paar kinderwagens en fietsen zijn zichtbaar, met bomen die schaduw bieden. Op de achtergrond
Haarlem

Van koffieprut tot bitterbal: Proefpark Haarlem strijkt neer in Kenaupark

1 september 2024, 08.08 uur
Door: Rob Wtenweerde · Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Dit weekend vindt het foodtruckfestival Proefpark Haarlem plaats in het Kenaupark in het centrum van de stad. Bij zeker dertig bijzondere eettentjes valt wat lekkers te halen en biersommeliers adviseren welk drankje daar het best bij past. Het festival duurt tot zondagavond.

Het is zaterdagmiddag lekker druk in het Kenaupark. Veel gezinnen met jonge kinderen zijn neergestreken op de grasvelden in het stadspark. De monumentale bomen zorgen voor de nodige schaduw op deze zonovergoten dag.  

Tientallen foodtrucks staan in een grote cirkel opgesteld langs de randen van het park. Op alle toegangswegen zijn met dranghekken gratis fietsenstallingen ingericht. Wie aan komt fietsen, ruikt direct al de vele etensgeuren van gerechten uit de hele wereld die hier worden bereid.

Bellenblazen en silent disco

Midden in het park is een kinderdorpje ingericht, waar de jongste bezoekers kunnen bellenblazen, geschminkt worden of dansen tijdens de silent disco. De belangstelling is groot. Ook de ouders doen enthousiast mee. 

Tekst loopt door onder de foto.

ProefPark Haarlem Kinderhoek - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Maar het draait hier vanmiddag vooral om de hapjes en drankjes. De keuze is groot en dat vormt nog best een uitdaging, want waar beginnen we? Ons oog valt als snel op de Haarlemse Parels: Michiel en Erik van De Oesterzwammerij prijzen hun broodjes kroket en porties bitterballen aan. "We kweken onze eigen oesterzwammen", zegt Michiel. "Dat is een heel circulair proces. We zamelen in de regio koffieprut in en daarop groeien de zwammen. Daar maken we de kroketten en bitterballen van. Helemaal vegan."

We kiezen voor een portie bitterballen, die na een paar minuten uit de frituur komen. We krijgen er een flinke dot eigen merk mosterd bij. Eerlijk is eerlijk: de ballen smaken prima. 

Tekst loopt door onder de foto.

Erik en Michiel van Haarlemse Parels op ProefPark Haarlem - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Een lekker biertje erbij lijkt een goed plan. Maar wat drink je bij bitterballen van oesterzwam? Biersommelier Yu Mey Kwee schiet te hulp. Ze is een bekend gezicht in de Haarlemse horeca en stond onder meer achter de tap bij café Studio en de Jopenkerk. Dit weekend bestiert ze de tapkranen van de tent van café 't Wapen van Kenau.

"Ik zou kiezen voor het biertje Proefpark Amber bij die bitterballen", zegt de deskundige, die al ruim tien jaar biersommelier is. Een specialist dus in het uitkiezen van speciaal bier bij lekker eten. "Dat past goed bij de aardse smaken van die zwammen, umami noemen we dat." Het blijkt een prima combinatie.

Tekst loopt door onder de foto.

Biersommelier Yu Mey Kwee op ProefPark Haarlem - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Ondertussen genieten we van een optreden van een Haarlemse singer-songwriter op het terras van de kroegtent. Ze zingt haar eigen Nederlandstalige liedjes, die op veel bijval kunnen rekenen van het publiek. 

Oesters

De sfeer is prima en bij een aantal foodtrucks staat al een flinke rij mensen te wachten. De poffertjeskraam trekt vooral veel jonge gezinnen, maar ook andere ondernemers hebben het druk. Zoals André van de Oesterbar. Geroutineerd opent hij de grote schelpen met een scherp mes.

Het bevalt hem prima in Haarlem: "Ik doe dit nu ruim tien jaar, met een aanhangwagen het land rond. Dit is de eerste keer dat ik in Haarlem sta. Gisteren was het al lekker druk en vandaag loopt het ook goed. Deze oesters zijn echt tof: het zijn fine de claires uit Normandië. Die worden gekweekt aan de Atlantische kust en dan afgewerkt in ondiepe kleivijvers. Een bijzonder proces: moet je eens zien hoeveel vlees erin zit!" 

Tekst loopt door onder de foto.

ProefPark Haarlem Oesterbar - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

De oesters zijn niet te versmaden. We doen er maar geen speciaal biertje meer bij: de fietstocht naar huis wacht nog.

Het proefpark Haarlem is zondag nog te vinden in het Kenaupark in Haarlem van 12.00 tot 20.00 uur. Vanaf 15.00 uur zijn er diverse verrassingsoptredens. Meer informatie is hier te vinden.

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]