Ga naar Content
Een rij moderne, twee verdiepingen tellende bakstenen huizen met uniform vormgegeven ramen en deuren staan langs een met bomen omzoomde straat. Aan één kant staan auto's geparkeerd en voor de huizen staan een paar planten en struiken. In de verte is een g
Zaanstreek-Waterland

Justitie denkt een 'hoofdmaaltijd' aan bommen gestopt te hebben in Purmerend

2 september 2024, 15.00 uur · Aangepast 2 september 2024, 15.25 uur
Door: Redactie Zaanstreek-Waterland · Foto: NH Media

De 38-jarige Heine P. uit Alkmaar ontkent dat hij iets te maken heeft gehad met twee bomaanslagen op een woning aan de Gorslaan in Purmerend. Daar is het OM het niet mee eens. Zij denken dat ze met zijn aanhouding een 'hoofdmaaltijd' aan bomaanslagen hebben gestopt. 

De verdachte bekende dat hij de bewoners van de woning aan de Gorslaan heeft opgebeld en hen heeft bedreigd. "Ik ga niet zeggen wie ik ben, ik wil gewoon dat uw zoon zijn geld netjes betaalt, anders kom ik hem ophalen", zei hij aan de telefoon.

De verdachte bekent het telefoontje, maar zegt niet achter de bomaanslagen te zitten. "Ik heb niets maar dan ook niet met de explosies te maken. Ik schrik ervan dat mensen dat van me denken. Ik maak fouten in mijn leven, maar zulke fouten maak ik niet", Aldus Heine vandaag tijdens een voorbereidende zitting in Haarlem. De explosies zorgden voor veel schade en angst onder de bewoners van de Gorslaan. 

Heine P. verklaarde dat hij handelde uit boosheid en frustratie, nadat hij via via had vernomen dat de bewoners van de Gorslaan een schuld hadden bij een alleenstaande moeder die haar zoon had verloren. Volgens P. zou deze moeder ook een klap in het gezicht hebben gekregen toen zij de bewoners van de Gorslaan confronteerde met de schuld, wat hem uiteindelijk tot zijn dreigementen dreef.

"Waarom dwingen jullie mij je kop er af te slaan"

Anoniem dreigement

Naast het telefoongesprek worden er ook belastende appjes aangehaald. In deze berichten wordt gedreigd met verder geweld als de schuld niet wordt afgelost. "Waarom dwingen jullie mij je kop er af te slaan", staat in een van die berichten. De advocaat van de verdachte, Fatih Sakrak, zegt dat het niet bewezen is dat Heine die gestuurd heeft.

'Hoofdmaaltijd'

In andere tekstberichten wordt aan de bommen gerefereerd als een voorproefje. Er werd gedreigd met een ‘hoofdmaaltijd’, waardoor de woning onbewoonbaar zou worden verklaard en de bewoners hun huis zouden verliezen. Opvallend is dat er ook bij een van de Cobra's, die in het huis werden gegooid, een handgeschreven bericht zat met een verwijzing naar de 'hoofdmaaltijd'.

Tijdens de zitting werd om schorsing van de voorlopige hechtenis gevraagd voor de verdachte, zodat Heine P. zijn rechtszaak in vrijheid af zou kunnen wachten. De verdachte laat weten dat hij gezondheidsproblemen heeft, waaronder ernstige gebitsproblemen die niet adequaat behandeld kunnen worden in de gevangenis. Hij hoopte op vrijlating om die medische hulp te kunnen krijgen, maar ook om voor zijn moeder en zijn katten te zorgen.

De officier van justitie verzet zich tegen vrijlating. "Er zijn zoveel momenten van ernstige bedreigingen. Dat is pas gestopt na de aanhouding", zegt ze tegen de rechter. Volgens de officier zijn de feiten veel te ernstig voor schorsing.

De rechter neemt de argumenten in overweging en zal binnenkort beslissen of Heine P. zijn rechtszaak in vrijheid mag afwachten.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]