Ga naar Content

KLM houdt zich niet aan regels nachtvluchten, daarom dreigt nu een boete

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) dreigt KLM een dwangsom op te leggen, omdat de luchtvaartmaatschappij drie keer ongeoorloofd is afgeweken van de nachtelijke vertrekroute vanaf Schiphol. Daarmee zou KLM onnodig voor extra overlast hebben gezorgd voor omwonenden.

Een vliegtuig van KLM landt op Schiphol - Foto: VLN

Overdag gelden er andere routes voor vliegtuigmaatschappijen, dan in de nacht. De regels zijn er om geluidsoverlast voor omwonenden in de nacht te voorkomen. Afgelopen jaar overtrad KLM deze regels drie keer. 

Hoge boetes 

Dat gebeurde in juni 2023 en januari en maart van dit jaar. Een woordvoerder van de inspectie laat weten dat bij een derde overtreding een last onder dwangsom (LOD) wordt geopend. Dat wil zeggen: bij nog een overtreding ontvangt de luchtvaartmaatschappij een boete van 10.000 euro. Als KLM dit nog een keer doet, riskeert de luchtvaartmaatschappij een dwangsom die kan oplopen tot 100.000 euro, aldus de ILT. 

De waarschuwingen deed de inspectie op basis van de radiocommunicatie. In alle drie de gevallen was er geen sprake van een calamiteit en daarmee was KLM dus in overtreding. 

Een woordvoerder van KLM laat in een reactie weten: "Wij vinden het heel belangrijk om de geluidshinder voor omwonenden van Schiphol te verminderen. De vluchten waarvoor wij een last onder dwangsom opgelegd hebben gekregen zouden volgens schema voor 23.00 uur vertrekken. Door vertraging was dat na 23.00 uur. Helaas is in deze uitzonderlijke gevallen de omzetting van dag- naar nachtroute niet gemaakt. Wij begrijpen dat dit heel vervelend is voor omwonenden en werken aan verbetering."

Lees ook