Ga naar Content

Zelfgebouwde stadssauna in Alkmaar trekt rustzoekers uit heel het land

Wie het niet kent moet misschien even zoeken, maar tussen Hal25 en Podium Victorie bevindt zich een bijzondere stadssauna. Bezoekers uit heel het land komen naar de plek toe, vertelt eigenaar Bauke. Toch is nog lang niet elke Alkmaarder zich bewust van dit zelfgebouwde paradijsje in eigen stad, stelt hij. "We zijn een oase. En oases moet je vinden."

Foto: Streekstad Centraal

Gasten druppelen op een warme vrijdagavond binnen bij StadsOase25. Terwijl er glazen versgeperst druivensap rondgaan, nestelt een naakt stel zich alvast in de houtgestookte hottub. Even verderop scharen bezoekers zich rond een knisperend kampvuur met een drankje.

Eigenaar Bauke had een droom: het creëren van een warme plek in Alkmaar, waar mensen zich thuis voelen. "Zeker voor in de winter, wanneer er minder te doen is", verklaart hij tegen mediapartner Streekstad Centraal.

Doe-het-zelver 

Nadat hem vanuit meerdere hoeken inspirerende ideeën worden aangedragen, begint hij vol goede moed aan zijn droomproject. Na zes maanden bouwen, met materialen die veelal gegeven of gevonden zijn, is zijn stadsoase op 8 oktober 2017 een feit.

Eigenaar Bauke achter zijn zelfgebouwde bar - Foto: Streekstad Centraal

Oscar is hier sinds een half jaar een regelmatig geziene gast. "Een vriend van mij kende dit en nam me mee. Ik had erge onrust in mijn leven, en toen ik hier kwam was ik alles vergeten wat ik die dag had gedaan."

Dat moet ik vaker doen, besloot Oscar toen. "Er is verbondenheid. Iedereen is welkom, als je je netjes gedraagt. En dat vind ik mooi in deze tijd. Als je vaker komt, krijg je dat familiegevoel. Hier heb ik écht rust."

Alternatieve sfeer 

"Je moet wel houden van de zelfgebouwde, alternatieve sfeer", legt Bauke uit. "Het is een sociale plek, mensen stellen zich open voor je. Het is een soort community." Er zijn wekelijks jamsessies, waarbij iedereen zijn muziekinstrumenten meeneemt en Bauke zelfgemaakte maaltijden serveert.

Oscar is regelmatig te vinden in de stadsoase van Alkmaar - Foto: Streekstad Centraal

Hoewel de meeste bezoekers naakt rondlopen, hebben enkelen hun kleren nog aan. En dat mag, reageert Bauke. "Al blijft het zoeken daar balans in te vinden. Aan de ene kant wil ik die vrijheid bieden, maar het kan voor sommige mensen ongemakkelijk voelen als je hier in je blootje loopt. Het moet wel fijn blijven voor iedereen."

Van heinde en verre

Zo veel mensen, zo veel wensen. Het liefst maakt hij iedereen blij. "Maar als je alles wilt, doe je eigenlijk niks. Je moet je differentiëren. Er is een jongen uit Den Haag die op zondag speciaal naar ons toekomt met de trein, omdat hij het hier zo fijn vindt. Dat vind ik een enorm compliment."

Intussen heeft Oscar de steigerhouten bank verruild voor het bubbelbad. In de knusse binnenruimte strookt iemand zachtjes over een gitaar. 

Vanaf de iets verhoogde bar kijkt Bauke trots rond. Vijf jaar, bestaat het nu. Zijn droom. Hij zou soms bijna vergeten dat elke plank hier door zijn handen is gegaan. "Af en toe wordt het normaal. Maar soms zit ik bij het kampvuur en denk ik: het is wel waanzinnig dat ik dit heb gebouwd."

Lees ook