Ga naar Content

Uithoornaars bouwen oud schoolgebouw om tot woningen, maar dat 'is niet goedkoop'

Een vervallen schoolgebouw niet slopen, maar ombouwen tot nieuwe woningen. Dat deed een groep woningzoekenden in Uithoorn onder begeleiding van een projectontwikkelaar. Het resulteerde in 16 woningen, maar de kosten voor de verbouwing vielen tegen, vertellen bewoners.

Uithoornaars bouwen voormalig schoolgebouw om tot woningen - NH Nieuws

Mille Karmiggelt en Simon van den Berg voelen zich al helemaal thuis in de woning die ze helemaal zelf ontwierpen. "Het grootste voordeel vind ik dat je echt iets neerzet wat bijzonder is", vertelt Mille terwijl ze trots haar woonkamer laat zien. Het mooiste vindt ze nog wel de hoge ramen, waar tot een aantal jaar geleden scholieren dromerig door naar buiten staarden.

In Noord-Holland stonden in 2023 50 schoolgebouwen met een totale oppervlakte van 37.620 vierkante meter leeg. 

Ontwikkelaar Steenvlinder hielp het stel om hun droomwens uit te laten komen. Zij maken leegstaande gebouwen 'klusklaar' door de buitenkant te renoveren en bijvoorbeeld riolering en nutsaansluitingen aan te leggen. De ontwikkelaar vindt het belangrijk om zoveel mogelijk van het originele gebouw te behouden. Bewoners kunnen hun huis binnen vervolgens geheel naar wens afbouwen.

Toewerken naar koopwoning

In de voormalige bassischool De Bovenboog zijn in totaal dertien koopwoningen op deze manier door bewoners afgewerkt. Drie woningen zijn voor mensen die hun hypotheek nog niet rondkrijgen. Zij konden met een klusbudget van 30.000 euro aan de slag en huren hun woning de eerste twee jaar. Daarna krijgen ze de mogelijkheid om de woning alsnog te kopen. Alle 'klussers' worden tijdens het bouwproces begeleid door experts van Steenvlinder.

Jorrit Kortenhorst kocht samen met zijn zoon de voormalige gymzaal. Ze maakten er twee woningen van. "Het was letterlijk kaal. Er zat echt niks in", vertelt hij over de status van de ruimte toen hij het kocht. "De school lijkt al meer op een huis, dus dat was veel sneller verkocht. Dit durfden mensen niet aan."

Tekst gaat verder onder afbeelding

Een klaslokaal voor verbouwing - Foto: Mille Karmiggelt en Simon van den Berg

Het woningbouwproject trok ook de aandacht van minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke ordening, die de bewoners deze week thuis opzocht. " Het is goed om hier te zijn, omdat het hier gaat over hoe mensen zélf een huis bewoonbaar maken. De Steenvlinder [...] zorgt ervoor dat een gebouw klusklaar is en dat maakt het voor mensen die niet heel veel geld hebben toch mogelijk om te gaan kopen", vertelt ze aan NH.

Verkeken op kosten

Ook de Uithoornse wethouder van Wonen Ferry Hoekstra prijst het project om 'de betaalbaarheid' van de woningen, maar bewoners van de koopwoningen vertellen dat zij nog diep in de buidel moesten tasten om de woning af te bouwen. 

"Het was echt duur met alles waar je rekening mee moet houden. Daar kun je je op verkijken", is Simons ervaring. Hij en Mille konden moeilijk aan een aannemer komen en liepen tijdens de verbouwing tegen een hoop problemen aan. Ook het feit dat het huis geen standaard maten heeft maakt het duurder. "Alles is speciaal voor dit huis gemaakt."

De kleinste woning van project De Bovenboog is 59 vierkante meter groot, met een buitenruimte van 86 vierkante meter. Die woning kostte kaal 152.000 euro. De grootste woning is 128 vierkante meter groot, met een buitenruimte van 40 vierkante meter. Die woning kostte kaal 312.500 euro. 

Jorrit betaalde rond de drie ton voor zijn woning. De verbouwing kostte hem nog minstens een ton. "En wij hebben zelf een bouwbedrijf, dus voor ons is het wat makkelijker. Als je alles moet laten doen, denk ik dat je een hoop geld kwijt bent." 

Hij betwijfelt dan ook of dit de manier is om meer betaalbare woningen te realiseren, maar is wel een groot voorstander van hergebruik van oude panden. "Het is zonde om zo'n gebouw te slopen, terwijl het eigenlijk nog goed is."

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]