Ga naar Content

Omwonenden zijn geluidsoverlast Mysteryland beu: al ruim 700 klachten

Terwijl tienduizenden danceliefhebbers afgelopen weekend tot in de de kleine uurtjes genoten van de opzwepende muziek op dancefestival Mysteryland, ergerden honderden omwonenden zich groen en geel aan het geluid. Bij de gemeente Haarlemmermeer kwamen zo'n 600 klachten binnen en bij buurgemeente Haarlem ruim 100.  

Het terrein van Mysteryland in Haarlemmermeerse Bos en de Groene Weelde - Foto: Mysteryland

Het driedaagse festival vond afgelopen weekend plaats in Vijfhuizen, op de grens van de gemeente Haarlem en Haarlemmermeer. In principe was het festival om 23.00 uur afgelopen, maar daarna startte de afterparty. Op vrijdag en zaterdag duurde die tot 02.00 uur, op zondag tot 01.00 uur.

Juist die afterparties leidden tot frustratie bij omwonenden. Zo laat Wilma aan NH weten dat de muziek 'oorverdovend' was. En zij was zeker niet de enige die dat vond. De gemeente Haarlem laat na vragen van NH weten dat er 102 klachten zijn binnengekomen. Bij buurgemeente Haarlemmermeer is het exacte aantal nog niet precies bekend, maar dat zijn er rond de 600. 'Meer dan de afgelopen jaren.'

Volgens omwonenden was de overlast vooral zondagavond niet te harden. De gemeente Haarlemmermeer heeft daar een verklaring voor. "Het lijkt erop dat er zondag sprake was van een zogenaamde temperatuurinversie: door koude en warme luchtlagen wordt geluid versterkt en verder gedragen. Ook ging de wind zondagavond liggen, waardoor het geluid breder hoorbaar is", laat de gemeente weten.

In gesprek

Tijdens het festival overdag is 70 decibel toegestaan. Tijdens de afterparty is dat 50. Het is nog niet duidelijk of daar overheen is gegaan, daarvan moet nog een rapport worden gemaakt. Burgemeester Marianne Schuurmans: "We kunnen ons voorstellen dat mensen die op maandagochtend vroeg op moeten staan om te werken of naar school te gaan, hinder ondervinden van de afterparty op zondag. Dat is iets dat we met de organisatie moeten bespreken."

De gemeente stelt dat de geluidsoverlast overigens niet alleen te wijten was aan Mysteryland. Ook Wooferland, een ander festival, werd in de buurt georganiseerd. 

Reactie ID&T, organisator Mysteryland

“We vinden het vervelend dat mensen hinder hebben ondervonden van ons evenement. Daarnaast vinden wij het bijzonder vervelend dat we pas achteraf op de hoogte worden gesteld van deze aantallen. Het aantal van ruim 700 verbaast ons ook ontzettend gezien we gedurende het weekend vrijwel continu in overleg zijn met de gemeente en op zaterdag was er sprake van nul klachten en zondag kwam het aantal klachten neer op gemiddeld zo’n 5 à 6 klachten per uur."

"Op basis van de afstemmingsoverleggen hielden wij zelf rekening met 60/70 klachten in totaal. Het komt dus ook totaal niet overeen met het aantal dat we zelf als organisatie hebben ontvangen. We hebben nog geen evaluatie met de gemeente gehad, dus we weten niet waar deze klachten vandaan komen gezien er meerdere evenementen in de regio plaatsvonden. Mochten ze inderdaad van Mysteryland komen dan is het spijtig dat deze ons niet gedurende het weekend bereikt hebben, omdat we daardoor geen mogelijkheid hadden om te handelen. Honderden komt ons in alle gevallen op dit moment dus onbekend voor.”

Lees ook