Ga naar Content

Kunstbeurs waar kunstenaars het voor het zeggen hebben: EuropArtFair in Amsterdam

Komend weekend wordt in de Gashouder in Amsterdam voor de vijfde keer de EuropArtFair gehouden. Meer dan honderd kunstenaars uit heel Europa laten daar hun werk zien. Een van de kunstenaars is de Amsterdamse Esther van de Steene. "Ik wil met mijn kunst mensen gelukkig maken. En ik heb liefst zelf in hand hoe ik mijn kunst aan de man breng." 

Esther van de Steene - NH Nieuws

Het atelier van kunstenares Esther van de Steene op Prinseneiland in Amsterdam hangt vol met haar kunst. Dieren spelen een grote rol in het werk van Esther: zwaluwen, vlinders, schaapjes en een roodborstje. 

Esther schildert met ecoline en als ze tevreden is, maakt ze prints van de schildering. "Ecoline is heerlijk om mee te werken, want je bent voor een groot deel afhankelijk van geluk", vertelt ze. "Na een hele sliert mislukkelingen gaat het goed en dat is zo lekker."

Ze laat haar laatste werk zien. Het is een kalkoen. Hij moet uiteindelijk in een mooie gouden sierlijst komen te hangen. Het werk krijgt als titel Thanks. "Deze kalkoen is de koning van de dankbaarheid", vertelt Esther. "Als hij in je huis hangt en je loopt er langs, dan bedenk je drie dingen waar je dankbaar voor bent. Zo verleg je je focus van wat je niet hebt naar wat je wel hebt."

De kalkoen Thanks van Esther van de Steene - Foto: NH Media

Zo zijn de kunstwerken van Esther steeds hulpmiddelen om structuur in het leven te krijgen en gelukkiger te worden. Dat werkte voor Esther zelf en ze hoopt daarmee ook de kopers van haar kunst te helpen. "Mijn kunst hoeft niet te schuren of te verontrusten en ik hoef ook niet het wereldleed op het doek te zetten. Ik wil gewoon positiviteit brengen en de mensen een zetje in de leuke richting geven."

Barabara van den Berg - NH Nieuws

De Amsterdamse kunstenares Barbara van den Berg wil met haar kunst ook een bijdrage leveren aan het leuker maken van de wereld. Ze maakt collages van kinderen, met name meisjes, die met grote ogen en open blik de wereld in kijken.

Zo hoopt ze dat mensen die haar kunst kopen het kind in zichzelf weer ontdekken en weer met een meer open blik om zich heen gaan kijken. "Grote inspiratiebron voor mijn collages zijn mijn twee dochters", vertelt Barbara. "Dan stond ik met ze op de pont en zag volwassenen allemaal op hun telefoon kijken en mijn meisjes keken met nieuwsgierige blik om hun heen. Dat hebben wij een beetje verloren, en ik hoop met mijn kunst dat mensen dat weer een beetje terugvinden."

Meisje met hertje door Barbara van den Berg - Foto: NH Media

Barbara knipt en plakt haar portretten met de computer, maar ook met schaar en lijm. Ze maakte in het verleden ook collages van machtige mannen als Poetin, Xi Jinping en Trump, maar dan als kinderen afgebeeld. "Dat vonden de mensen wel verontrustend", vertelt Barbara met een lach. "Ook in deze mannen zit het kind nog. Ik denk dat ze het alleen zelf kwijt geraakt zijn. De onschuld is er zeker niet meer."  

Poetin door Barbara van den Berg - Foto: NH Media

Barbara en Esther zijn met hun kunst komend weekend te zien op de EuropArtFair in de Gashouder op het Westergasfabriekterrein in Amsterdam. De beurs is geopend op zaterdag 7 en zondag 8 september van 11.00 uur tot en met 17.30 uur. 

Culture Club bij NH Nieuws

Culture Club is het wekelijks cultuurprogramma van NH Nieuws. Verslaggevers Roos Elkerbout en Ron Flens gaan om langs bij kunstenaars, bands, theatermakers en schrijvers  om in beeld te brengen wat er speelt op cultureel gebied in onze provincie. 
 
Culture Club is wekelijk te zien op NH televisie op donderdag vanaf 17.15 uur en dan ieder half uur herhaling.  Alle uitzendingen van Culture Club zijn te zien via deze link.