Ga naar Content

Regenboogvlag van Grote Kerk in Schagen met brute kracht van vlaggenmast gestolen

Ieder jaar wappert de regenboogvlag bij de Grote Kerk in Schagen tijdens de Pride in Amsterdam. Zo ook dit jaar, maar dat heeft een vervelend eind gekregen, zo blijkt nu. De vlag is een paar weken geleden gestolen en het mechanisme van de vlaggenmast is kapot gemaakt. 

Hier hing de regenboogvlag nog - Foto: Aangeleverd

De kerkgangers van de Grote Kerk in Schagen zetten zich al jaren in voor meer inclusiviteit binnen de kerkgemeenschap. Er wordt jaarlijks een Regenboogweek georganiseerd en ook tijdens Pride Amsterdam wappert een grote regenboogvlag voor de kerk. "Dan weet tenminste heel Schagen, en alle mensen die hier komen, dat iedereen hier welkom is in de Grote Kerk", vertelt kerkganger Adriaan Rodenburg.

Maar deze feestweek kent Schagen een vervelend einde, want het kerkbestuur komt er een paar weken later achter dat de regenboogvlag verdwenen is. "Het hele mechanisme van de vlaggenstok bleek stuk te zijn en niemand kon de regenboogvlag meer vinden", vertelt kerkganger Adriaan Rodenburg. Hij en zijn man Rik Laernoes voelen zich al jaren thuis in de kerk aan de Markt in Schagen, maar zijn teleurgesteld dat dit is gebeurd. 

Aangifte

Na overleg tussen de kerkbestuurders wordt dan ook besloten om morgen aangifte te doen. "Niet met de gedachte om daders nog te vinden, want daar gaat het ook niet om. Er moet gewoon aandacht aan gegeven worden. Je kunt het wel over je kant laten gaan, maar dat moet je gewoon niet doen", vindt Rodenburg dan ook.

Het is niet voor het eerst dat vandalen schade aanrichten aan initiatieven met betrekking tot de LHBTIQ+-gemeenschap. In 2021 werd een regenboogpad bij het station van Schagen besmeurd met grafitti

"Het raakte me meer dan ik had verwacht"

Adriaan Rodenburg

Nare gebeurtenissen, vindt Adriaan. Omdat de de Grote Kerk veel voor hem betekent, zorgt dit voorval voor boosheid en verdriet. "Ik heb mijn leven lang gedacht dat ik hier wel tegen kon, maar dat blijkt toch een beetje anders te liggen. Ik vond het buitengewoon vervelend te horen wat hier gebeurd is. Het raakt me meer dan ik had verwacht."

Inmiddels is er contact gelegd met een bedrijf dat de vlaggenmast weer gaat repareren, en ook laat de kerkgemeenschap zich er niet van weerhouden om binnenkort weer een nieuwe regenboogvlag aan te schaffen. "Voor de Regenboogweek moet er gewoon weer een vlag hangen."

Lees ook