Ga naar Content

Poging tot doodslag bij tankstation Berkhout: Horinezen krijgen 1,5 jaar celstraf

Twee Horinezen zijn veroordeeld tot 1,5 jaar cel, vanwege een poging tot doodslag. Volgens de rechter heeft één hen in 2022 bewust een man aangereden bij een tankstation in Berkhout. De ander zou het slachtoffer vervolgens hebben neergestoken. Het Openbaar Ministerie had tegen beiden 2 jaar en 3 maanden geëist.

Overval op tankstation - Foto: Inter Visual Studio

Twee weken geleden werden tijdens de rechtszaak beelden getoond waarbij te zien was hoe bestuurder H. H. (24) en zijn bijrijder ruzie krijgen met iemand uit een andere auto. Het gaat om een man uit Wijdenes met wie H. eerder een conflict had. 

Die persoon stapt, naar eigen zeggen onder bedreiging van een mes, uit de auto. H. rent naar zijn auto en rijdt het slachtoffer tot twee keer toe aan. Vervolgens valt de bijrijder van H. de man aan met een mes en steekt hem in de rug en de borst. De daders gaan er vervolgens vandoor en het slachtoffer weet uiteindelijk zelf de winkel van het tankstation te bereiken. Daar wordt 112 gebeld.

'Per ongeluk slachtoffer aangereden'

H. H. zei tijdens de rechtszaak dat hij niet bewust het slachtoffer tot twee keer toe aanreed. "Ik pakte de auto om te de-escaleren, om mijn vriend mee te krijgen. Het was niet mijn bedoeling om het slachtoffer te verwonden. Ik was in paniek, probeerde mezelf uit de situatie halen."

Volgens het Openbaar Ministerie was het zijn vriend I. M. (26) die de bijrijder heeft gestoken. Zelf ontkende hij dat hij in de auto zat. En H. H. wilde niet kwijt wie er met hem meereed. Maar een flesje drinken heeft M. uiteindelijk de das omgedaan.

DNA op flesje verraadt verdachte

Op camerabeelden is namelijk te zien dat de man die het slachtoffer heeft aangevallen, een flesje drinken in de winkel van het tankstation achterliet. Na forensisch onderzoek bleek dat daar het DNA van M. op zat.

Lees ook

18 en 19 maanden celstraf

Volgens de rechter is er voldoende bewijs om beiden te veroordelen tot poging tot doodslag. H. H. kreeg 18 maanden cel, maar daar gaat 5% vanaf, omdat het langer dan twee jaar geduurd heeft, voordat de zaak voor de rechter kwam. Bijrijder I. M. werd veroordeeld tot 19 maanden cel, maar ook bij hem gaat daar nog 5% vanaf.

Zowel verdachten als het Openbaar Ministerie hebben twee weken om in hoger beroep te gaan.

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]