Ga naar Content

Julianadorpse Saskia basketbalt met extra energie door volle stadions op Paralympics

De Nederlandse rolstoelbasketbalsters hopen hun paralympische titel in Parijs te prolongeren en zijn goed op weg: de eerste drie wedstrijden hebben ze gewonnen en vanavond hopen ze de kwartfinale tegen Spanje ook te winnen. Saskia Pronk (41) uit Julianadorp zit in het team en geniet van alles wat ze meemaakt. Het zijn haar derde Spelen. "Maar zo druk als het nu is, heb ik het nog nooit meegemaakt. Heel gaaf."

Saskia Pronk bij het EK rolstoelbasketbal in Rotterdam, augustus 2023. - Foto: Orange Pictures

Vergelijken met de Paralympics in Tokio is lastig, want door de coronamaatregelen was het publiek daar niet welkom. Tijdens de Spelen in Londen, twaalf jaar geleden, was het echter beduidend rustiger, weet Pronk nog. "Het stadion zat toen wel vol tijdens de finales, maar eerder was het lang niet uitverkocht. Nu is elke wedstrijd uitverkocht, zelfs al in de poulefase."

Ze vindt het geweldig. "Het gaat steeds meer leven, lijkt wel. Heel gaaf. Het geeft me ook extra energie voor een wedstrijd. Al moet ik wel zeggen dat je er op het veld weinig van merkt wanneer je volop in het spel zit."

Opening

Anderhalve week geleden kwam ze aan in Parijs. Voor het eerst kon ze nu wel de openingsceremonie meemaken, omdat ze dit keer de dag erna geen wedstrijd had. "Het was supergaaf om mee te maken, maar het was wel een hele lange avond, van 17 tot 23 uur."

Tekst gaat verder onder het Facebookbericht.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Pronk was begin twintig toen ze begon met rolstoelbasketbal en zit nu zo'n vijftien jaar in het nationale team. Ze belandde op haar 21ste in een rolstoel na een mislukte operatie. "Toen ik net uit de revalidatie was, kwam ik toevallig tijdens het boodschappen doen de coach van het rolstoelbasketbalteam in Julianadorp tegen." Ze was meteen verkocht.

En nu staat ze al voor de derde keer op de Paralympics. Wennen doet het nooit, zegt ze. "Het blijft altijd bijzonder. Dit is toch waar je voor traint, het is het hoogst haalbare wat er is."

Veel familie en vrienden komen kijken bij de wedstrijden, en dan is het een voordeel dat Parijs relatief dichtbij is. "Een vriendin van me kwam zelfs voor één wedstrijd over."

Verwacht winst

Gezien hun goede resultaten op internationale toernooien - het team is ook regerend Europees en wereldkampioen - wordt verwacht dat ze nu ook 'wel even' winnen. "Sommige mensen zeggen al dat ze kaartjes hebben voor de finale. 'Zie je daar', hoor ik dan. Maar we moeten eerst nog de andere wedstrijden winnen."

Vandaag staat Spanje dus op het programma. Vrijdag is de halve finale, zondag de finale. De Paralympics eindigen ook zondag. Pronk is overigens niet de enige basketbalster uit de regio in het nationale team, ook de Helderse Mariska Beijer speelt mee.

Foto: Privéfoto

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]