Ga naar Content

Met bloed, zweet en tranen parkeren in Zandvoort: wachtrijen bij weigerende meters

Nog steeds zijn de problemen met de Zandvoortse parkeermeters nog niet opgelost. Een deel van de automaten weigert al sinds woensdag dienst: bij de betaling gaat het vaak mis. Ook vanmiddag was er ergernis alom onder de parkeerders in het kustdorp.

Parkeerleed - NH Nieuws

De verwarring op het Favaugeplein is rond 14.00 uur groot als er opeens iemand toch blijkt te kunnen betalen. Dat nieuws gaat snel. Geïrriteerde toeristen die het eerder niet is gelukt af te rekenen en daarmee denken dat ze een bekeuring riskeren, keren terug. Ze nemen het zekere voor het onzekere. Het leven is al duur genoeg. Maar dan blijkt de parkeermeter opeens weer 'out of order' te zijn.  

Zweetdruppels

''Dit zijn de zegeningen van de digitalisering'', zegt een man die even wat wil eten op het strand en logischerwijs voor het dichtstbijzijnde parkeerterrein heeft gekozen, parallel aan de boulevard. De zweetdruppels parelen van zijn voorhoofd als de meter zijn pinpas uitspuugt. ''Balen'', zegt hij. ''Wat moet ik nu? Ik neem het risico maar.'' Een andere man geeft de parkeerautomaat spontaan een schop als deze zijn pinpas uitspuugt. Hij schreeuwt het uit: ''Kloteding.''

Dan klinkt aan de andere kant van het Favaugeplein opeens gejuich. ''Jáááa'', schreeuwt een Duitse vrouw. Het is haar zowaar gelukt te betalen. De mopperende meute verplaatst zich haar kant op. Hoe heeft ze dit voor elkaar gekregen? ''Gewoon, met mijn creditcard'', zegt ze. Dat geeft hoop. De wachtrij bij deze meter zwelt dan ook snel aan.

Opleving

Maar de opleving van de parkeerautomaat is van korte duur geweest. De volgende parkeerders lukt het niet. Ze hebben hun best gedaan en hopen op coulance van de handhavers. En anders is er de verslaggever, die heeft gefilmd dat ze alles gedaan om aan hun verplichting te voldoen. ''Mag ik de beelden, zodat ik bewijs heb'', vragen ze.    

Gemeente wil claim indienen bij leverancier parkeermeters

De gemeente Zandvoort denkt na over het neerleggen van een claim bij Taxameter, de leverancier van de parkeermeters. ''We gaan daar serieus naar kijken'', zegt een woordvoerder. Op deze manier hoopt Zandvoort de gemiste inkomsten als gevolg van de weigerende apparatuur te compenseren. Hoeveel geld de badplaats is misgelopen, moet nog worden uitgerekend. 

De gemeente gaat ervan uit dat het probleem met de parkeermeters tussen vanavond en uiterlijk woensdagochtend is opgelost. Taxameter zet volgens de woordvoerder 'alles op alles.' De woordvoerder memoreert dat meerdere gemeenten in Nederland te maken hebben met een storing, waardoor in totaal zo'n 500 parkeerpunten dienst weigeren.  

In totaal staan er in de kustplaats 192 meters. 90 daarvan weigerden dienst. Een deel is op afstand via de computer in gang gezet. Bij zo'n 75 apparaten moeten monteurs langskomen. ''Dat gebeurt nu en vanavond'', zegt hij. Dat sommige automaten wel en andere niet functioneren, maakt het volgens hem verwarrend. ''En dat is heel vervelend voor de mensen.'' 

Eerder liet de woordvoerder weten dat de gemeente op plekken waar de apparaten dienst weigeren minder streng controleert dan normaal. ''We zijn wat dat betreft wat milder op dit moment.''

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]