Ga naar Content

Probleemspelers weg en contract tekenen: deze voetbalclub nam maatregelen tegen geweld

De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) maakt zich zorgen om de stijging van het aantal (gewelds)incidenten in het amateurvoetbal. Haarlem Yildiz Spor (HYS) was zo'n club waar vechtpartijen op het veld meer regel dan uitzondering waren. Hoe hebben zij het tij gekeerd?

Jeugdtrainers en -spelers van HYS - Foto: Aangeleverde foto

Voetbalbond KNVB zag in het afgelopen voetbalseizoen een flinke stijging van het aantal incidenten in het amateurvoetbal ten opzichte van de voorgaande jaren. Zo is het aantal gestaakte wedstrijden door vechtpartijen met tien procent toegenomen, waren er meer zware tuchtzaken tegen voetballers en werden er ook een stuk meer rode kaarten uitgedeeld door de scheidsrechters van dienst. 

Als het van kwaad tot erger gaat bij een voetbalclub, kan de KNVB ervoor kiezen om de club te beschouwen als risicovereniging. Vaak is dan het einde nabij. Maar niet voor Haarlem Yildiz Spor (HYS). Die club kreeg tussen 2018 en 2022 het stempel 'risicovereniging' van de KNVB. Een opeenstapeling van incidenten op het veld, amper administratie, schulden en te weinig leden zorgden ervoor dat HYS op sterven na dood was. 

De plaatsing in die risico-aanpak heeft de club uiteindelijk gered, aldus Mahir Karasuluk. Hij is vice-voorzitter van HYS en durfde het op 25-jarige leeftijd aan om samen met zijn vrienden in het bestuur te stappen. Ze wilden de club redden. "Eigenlijk vond de KNVB dat we geen bestaansrecht hadden vanwege alle problemen", zegt hij. 

Tekst loopt door onder het kader.

70 risicoverenigingen

In heel Nederland zijn ongeveer zeventig van de 2780 voetbalverenigingen aangemerkt als risicovereniging, meldt een woordvoerder van de KNVB. Dat is ongeveer 2,5 procent van alle clubs.

"Het is niet alleen een voetbalprobleem, we zien het ook in de maatschappij", aldus de voetbalbond. "Niemand accepteert meer een 'nee'. De polarisatie in de samenleving stopt niet bij de poort van een voetbalveld. Dit is een verkeerde ontwikkeling, die we met elkaar willen aanpakken."

De bond wil geen regionale cijfers delen. Wel laat een woordvoerder weten dat er geen aanzienlijke verschillen tussen regio's in Nederland te zien zijn. "Overal spelen ongeveer dezelfde problemen." De KNVB verwacht dat het aantal risicoverenigingen gaat stijgen, omdat de regels waar een club aan moet voldoen strenger worden.

Mahir had een duidelijk doel toen hij in het bestuur van zijn club stapte: binnen een paar jaar weer goed erop staan bij de gemeente en de KNVB. "Daarom gingen we voor elke wedstrijd een praatje maken met de scheidsrechters en de tegenpartij. Zij hadden vroeger vaak ook negatieve ervaringen met onze club. We legden uit in welke situatie we zaten en dat we de problemen uit het verleden achter ons wilden laten. 'Laten we gezellig gaan voetballen', zeiden we. Dat leverde positieve reacties op."

"Bij een negatieve beslissing van de scheidsrechter werd er vaak gelijk geknokt"

Mahir Karasuluk, vice-voorzitter van HYS

Daarnaast namen Mahir en collega-bestuurder İbrahim Korkmaz een paar moeilijke beslissingen. Zo stuurden ze het hele eerste zaterdagelftal en nog een paar probleemspelers weg. "Een aantal van die jongens viel gewoon echt niet te redden. Die moest je uitleggen dat je niet mag natrappen als zij zelf werden getrapt." De overgebleven voetballers moesten een contract ondertekenen met gedragsregels. Dat werkte: het aantal incidenten op het veld ging hard omlaag.

De cultuur binnen HYS was in die tijd niet goed, beaamt hij. "Bij een negatieve beslissing van de scheidsrechter werd er vaak gelijk geknokt. Dat kan natuurlijk niet." Maar Mahir denkt dat het ook te maken had met bepaalde vooroordelen over de Turks-Nederlandse voetbalclub. "Toen ik zelf net kwam spelen bij HYS, maakte ik een keer amicale opmerking naar de scheidsrechter. Ik kreeg meteen een gele kaart. Ik kan er doorheen kijken, maar niet iedereen kan er zo mee omgaan. Zeker als het vaker gebeurt."

Tekst loopt door onder de foto.

Jeugdelftallen van HYS tijdens een training - Foto: Aangeleverde foto

Na vierenhalf jaar keihard werken, was HYS in 2022 geen risicovereniging meer. De vice-voorzitter merkt dat zijn teams en de club nu een stuk meer respect krijgen dan eerst. "We hebben nu weer goede contacten met de KNVB. Zij verwijzen clubs die nu met hetzelfde te maken hebben door naar ons."

Mahir wordt tegenwoordig af en toe gebeld door een voetbalvereniging die advies wil van HYS. "Ze willen dan weten hoe wij destijds onze problemen hebben opgelost. Sommige clubs willen het hele proces weten. Maar er zijn ook verenigingen die vragen of we een voorbeeldbrief kunnen sturen zodat de KNVB denkt dat ze op de juiste weg zijn. Dat noem ik de afkijkers."

Investeren in de jeugd

Het gaat anno 2024 voor de wind met HYS. De club investeert volop in de jeugdopleiding en vervelende akkefietjes op het veld komen eigenlijk niet meer voor. "We hebben nu drie jeugdteams, twee miniteams, een paar geschoolde jeugdtrainers, een hoofd jeugdopleidingen en een jeugdplan. Daarmee kunnen we echt naar de toekomst kijken."

Met ook nog vier seniorenelftallen en twee zaalvoetbalteams, is HYS nu een club van redelijk formaat. "We zijn van de kleinste vereniging in Haarlem, met anderhalf team, nu een soort mkb'er geworden met rond de 175 leden. Het gaat eigenlijk fantastisch met HYS."

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.