Ga naar Content

Provincie wil miljoen euro om natuurbranden te voorkomen

Noord-Holland vraagt namens dertien gemeenten in de provincie bijna 1 miljoen euro subsidie om natuurbranden te voorkomen of onder controle te kunnen houden. Het risico neemt toe door de klimaatverandering en daardoor is extra inzet nodig. De gemeenten willen het geld onder meer steken in beheersmaatregelen, bluswatervoorzieningen, communicatie en samenwerking.

Nieuwe brandweerwagen om natuurbranden te bestrijden - Foto: Brandweer Huizen

Het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur heeft hiervoor dit jaar 8 miljoen euro gereserveerd. De Noord-Hollandse veiligheidsregio's en gemeenten hebben risico's bekeken en maatregelen bedacht.

Van naaldbos naar loofboombos

Blaricum, Gooise Meren, Hilversum, Huizen, Laren, Wijdemeren, Beverwijk, Bloemendaal, Heemskerk, Velsen, Zandvoort, Texel en Castricum willen met de subsidie het aantal bluswatervoorzieningen flink uitbreiden. Texel is verder van plan het naaldbos bij De Koog om te vormen naar bos met meer loofboomsoorten die minder brandgevoelig zijn. Ook moeten duingebieden op het Waddeneiland brandveiliger worden gemaakt door oorspronkelijk grijs duin en duinheide terug te brengen.

De gemeente Schagen wil brandsingels aanleggen rond de campus en de nieuwe PALLAS-reactor in Petten. Verder zuidelijk in de gemeente Bergen wordt naaldhoutbos omgevormd naar minder brandbare vegetatie.

Experts ingehuurd

De veiligheidsregio Noord-Holland Noord wil per gemeente het natuurbrandrisico in kaart brengen en beoordelen wat de gemeenten nodig hebben. Met de subsidie worden experts ingehuurd die een visie en uitvoeringsplan gaan opstellen voor de beheersing van natuurbranden in het gebied.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.