Ga naar Content

De bijzondere hobby van Hilversummer Danny: furry Thabo Meerkat

Overdag werkt Hilversummer Danny Palic gewoon als IT'er. Naast zijn baan is hij de extravagante Thabo Meerkat. Als 'furry' maakt hij YouTube-video's en hij bezoekt evenementen als zijn harige alter ego. "Hiermee kan ik de wereld een leukere plek maken."

Danny Palic verkleedt zich graag als furry Thabo Meerkat - NH Nieuws

Het begon allemaal in een Hilversums internetcafé in de jaren '90. Toen Danny Palic daar als jonge medewerker zijn tijd doorbracht, struinde hij zelf ook veel op het internet. Het was in die magische digitale wereld dat Danny voor het eerst in aanraking kwam met 'furries'.

Wat is een furry?

Een furry is volgens Danny vooral: "Een uit de hand gelopen hobby voor mensen die dieren leuk vinden met menselijke eigenschappen. Wij zijn een beetje de particuliere versie van de beestjes die rondlopen in Disneyland of de Efteling."

Volgens het Woordenboek is een furry ‘een persoon met een voorliefde voor antropomorfe dieren’. Denk bijvoorbeeld aan de films Robin Hood of Zootopia. 

"Ik vond het meteen hartstikke leuk. Ik ben altijd al fan geweest van Disneyfilms", vertelt Danny over de eerste keer dat hij iets over furries las. Nu, dertig jaar later, loopt hij regelmatig rond in het pak van zijn harige fantasiedier met de naam Thabo Meerkat.

Vrolijkheid en positiviteit

Die naam is niet zomaar gekozen, legt Danny uit. "Thabo betekent ‘vrolijkheid’ in het Swahili, de taal die wordt gesproken in het zuiden van Afrika, waar stokstaartjes vandaan komen." Dat vrolijke karakter en de positiviteit die Danny met zijn harige alter ego uitstraalt, is iets wat hem naadloos past.

Thabo speelt op afstand vier op 'n rij bij het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam - Foto: NH Media

Zo zet hij zijn furry ook in om goede doelen te helpen en zieke kinderen een lach op het gezicht te toveren. Tijdens de covidpandemie ging hij bijvoorbeeld langs bij het Sophia Kinderziekenhuis om daar op afstand met de kinderen vier op 'n rij te spelen. "Die kinderen vinden dat geweldig. Het is echt heel erg mooi."

Ook zamelt de furry-gemeenschap wereldwijd jaarlijks miljoenen euro’s in om aan goede doelen te doneren.

Uitlaatklep voor baan in IT

Toch zou je misschien niet meteen bij een IT’er denken dat ‘ie er in zijn vrije tijd zo’n bijzondere hobby op na laat. Maar volgens Danny is dat geen toeval. "Het furry fandom begon in de jaren 80 en 90 te groeien op internet. In Silicon Valley en Californië is het toen echt gegroeid. Heel veel furries komen uit de IT."

Danny krijgt er juist energie van naast zijn stressvolle baan in de IT. "Om energie bij te tanken loop ik lekker rond als Thabo Meerkat. De energie die ik daarvan krijg, kan ik gebruiken om beter op mijn werk te presteren. Het zorgt ervoor dat het leven over het algemeen gewoon leuker wordt."

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]