Ga naar Content

"Er is nog weinig veranderd", zegt Hoornse Sylvia over de behandeling van zedenslachtoffers

Vandaag verscheen een kritisch rapport van de Inspectie Justitie en Veiligheid over hoe zedenslachtoffers worden behandeld als ze aangifte willen doen. Sylvia Veld uit Hoorn, die ooit zelf haar verkrachter opspoorde, vindt ook dat er weinig is verbeterd bij de zedenpolitie. "Dat sommigen nog steeds worden ontmoedigd om aangifte te doen, vind ik heel kwalijk."

Sylvia Veld met haar eigen paard - Foto: Aangeleverd

In 2018 werd het verhaal van Sylvia (36) landelijk nieuws. Ze deelt dan hoe ze twee jaar daarvoor werd verkracht, maar vooral dat ze zich door de politie niet serieus genomen voelde. "Toen ik aangifte kwam doen, leek het wel een verhoor. Alsof ik de dader was. Ik moest ook twee weken bedenktijd nemen om aangifte te doen."

Hoe Sylvia haar verkrachter zelf vond

De Hoornse speurt haar gestolen telefoon en daarmee ook haar verkrachter op. Maar ondanks al het bewijs dat ze aanlevert, doet de politie er in eerste instantie weinig mee. Uiteindelijk wordt de dader alsnog gearresteerd. Hij wordt tot 18 maanden cel veroordeeld, en uitgezet naar zijn thuisland Somalië.

Het verhaal van Sylvia leidt in 2020 tot een kritisch rapport van de inspectie vol aanbevelingen, om beter om te gaan met de belangen van zedenslachtoffers. Nu vier jaar later is onderzocht, wat ervan terecht is gekomen. 

Lees ook

Uit het vandaag verschenen rapport 'De perspectieven bijeen?' blijkt dat er dingen zijn verbeterd, maar ook dat er nog steeds zaken misgaan. Zo valt te lezen dat meerdere zedenslachtoffers zich gestuurd voelden om geen aangifte te doen. Of dat ze bedenktijd kregen om aangifte te doen, iets wat juist helemaal niet meer de bedoeling is.

"Ik heb het rapport zelf niet gelezen, want dat vind ik te confronterend", vertelt Sylvia. "Mijn moeder heeft het wel gedaan, en wat ik dan hoor, is dat het nog steeds niet goed gaat." Haar moeder Anna-Marie vult aan: "Ik ben trots op wat Sylvia met het vertellen van haar verhaal heeft bereikt. Eerst hoorde je nooit over zedenzaken, maar gelukkig is de schaamte er vanaf gegaan. Maar er is nog te weinig veranderd."

Problemen bij politie door werkdruk

In het rapport wordt ook gesproken over de hoge werkdruk onder zedenrechercheurs, waardoor er te weinig tijd is om goed contact te houden met slachtoffers. Als oplossing worden nu niet-gespecialiseerde agenten ingezet voor minder ingewikkelde zaken.

Een zorgelijke ontwikkeling, vinden Sylvia en haar moeder. "Ik snap dat ze ook maar moeten roeien met de riemen die ze hebben. Maar gewone agenten inzetten, lijkt mij niet goed. Die zijn er niet goed voor opgeleid", legt Sylvia uit. Ze benadrukt dat juist ook een goed begingesprek belangrijk is. 

Voorlichting en begrip belangrijk

"Je ziet dat dit nog steeds moeizaam verloopt. Dat heb ik ook zo ervaren. Ik kreeg toen echt het gevoel alsof ik de dader was." Anna-Marie zegt: "Ze werd helemaal doorgezaagd op het politiebureau. Toen we thuis kwamen twijfelde Sylvia of ze nog wel aangifte moest doen. Toen zei ik: 'Natuurlijk wel, ben je nou helemaal gek geworden.' Dat moet echt beter."

Ze vinden vooral betere voorlichting richting slachtoffers belangrijk. "Er zou bij een eerste gesprek een begeleider moeten zijn, ervaringsdeskundig e of iemand uit de geestelijke gezondheidszorg, ter ondersteuning van het slachtoffer", vertellen ze.

"Er is gelukkig wel beweging ontstaan. In de afgelopen jaren zijn er heel veel voorstellen aangenomen om dingen te veranderen. Dus daar zijn we wel trots op, maar de verandering gaat niet snel genoeg", vertellen ze.

Bekijk hieronder de reportage die we met Sylvia maakten in 2018 over hoe zelf haar verkrachter opspoorde.

Sylvia Veld spoorde haar verkrachter op -

Reactie Minister van Justitie en Veiligheid, David van Weel
"Het inspectierapport laat zien dat de politie serieus aan de slag is gegaan met de aanbevelingen van de Inspectie. Er zijn aantoonbaar verbeteringen in het werkproces rondom de bejegening van zedenslachtoffers doorgevoerd en deze verbeteringen worden door betrokkenen ook in de praktijk ervaren, zij het niet in alle gevallen.

De korpschef en ik onderschrijven de aanbeveling van de Inspectie. Het is helder dat de vakontwikkeling, zeker op het werkterrein van zeden, en de omgang met slachtoffers doorlopend om aandacht en ruimte vragen. De politie gaat het rapport van de Inspectie nader bestuderen om te kijken waar er nog verdere investering nodig is. Ik blijf hier met de politie over in gesprek."

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]