Ga naar Content

Flinke prijsverschillen voor gehandicaptenparkeerkaart: "Drukken ze de kaart op bladgoud?"

Autobezitters met een beperking moeten in de ene gemeente veel meer betalen voor een parkeervergunning dan in de andere. In Haarlemmermeer heeft Indra van Holst de hoofdprijs betaald voor haar parkeerkaart, terwijl dezelfde kaart in andere gemeenten gratis is. "Het is dezelfde kaart, met dezelfde pasfoto."

Foto: ANP / Hollandse Hoogte Venema Media

In de gemeente Haarlemmermeer betalen personen met een beperking de hoogste prijs voor een gehandicaptenparkeerkaart (inclusief medische keuring): 262,95 euro voor een kaart die maximaal vijf jaar geldig is. Het gaat hier volgens de gemeente om kostendekkende leges. 

In tegenstelling tot Haarlemmermeer, is de situatie in de naburige gemeente Bloemendaal heel anders. Sinds 2004 is de parkeerkaart daar volledig gratis. "Wij willen een toegankelijke gemeente zijn", zegt een woordvoerder van Bloemendaal.

"Terwijl het gaat om dezelfde kaart met dezelfde pasfoto", aldus een verbaasde Indra van Holst. Holst heeft een spierziekte en maakt sinds 2004 gebruik van de parkeerkaart. "Of drukken ze de kaart in Haarlemmermeer op bladgoud?"

Geen leuk extraatje

Van Holst wist tot voor kort niet af van de prijsverschillen tussen de gemeenten en is erg verbaasd. "Wat maakt dat ik wel moet betalen en iemand met een beperking 10 kilometer verderop niet?", vraagt ze zich hardop af. "Dat is eigenlijk gewoon discriminatie."

"Hoe kan het dat zulke prijsverschillen door de politiek worden getolereerd?"

Indra van Holst, gebruiker van gehandicaptenparkeerkaart

Dat benadrukt ook Caroline Harnacke, onderzoeker en projectleider Inclusie en Diversiteit bij kennisinstituut Movisie. "En het gaat hier niet om een luxe extraatje, maar een essentieel middel om bijvoorbeeld naar werk te gaan of familie en vrienden te kunnen bezoeken."

Als Van Holst bijvoorbeeld het huis uit wil, is ze afhankelijk van haar auto. Vanwege haar spierziekte is het belangrijk dat ze zo dichtbij mogelijk kan parkeren, omdat ze simpelweg niet ver kan lopen. "En daar betaal ik dus de hoofdprijs voor."

Bewust minder toegankelijk

In Haarlemmermeer was de kaart vroeger ook kosteloos, maar dat veranderde in 2012. "Dat was destijds een politieke keuze", aldus de gemeente. "Dan kies je er dus bewust voor om een minder toegankelijke gemeente voor mensen met een beperking te zijn", vindt Van der Horst. "En die hebben ook vaak al een minder besteedbaar inkomen." 

Zowel Van Holst en Harnacke pleiten ervoor om de kosten van de kaart landelijk gelijk te trekken. "Hoe kan het dat zulke prijsverschillen door de politiek worden getolereerd?", aldus Van Holst. "Ik vraag zo'n kaart echt niet voor de lol aan."

De kosten in de gemeente Haarlemmer zijn in de afgelopen drie jaar met veertig euro toegenomen en zullen verder gelijk met de inflatie oplopen. Bloemendaal laat weten geen plannen te hebben om het bestaande beleid te wijzigen.

Bekijk hieronder hoeveel een gehandicaptenparkeerkaart kost in jouw gemeente.

Lees ook