Ga naar Content

Drie jongens vast voor straatroof met zombie-mes in Amstelveen, getuigen ook bedreigd

De politie heeft eerder deze week drie jongens aangehouden op verdenking van een straatroof in Amstelveen. Daarbij zouden ze een zogeheten zombie-mes hebben gebruikt. Het wapen werd bij hun arrestatie aangetroffen. 

Zombie-mes gebruikt bij straatroof in Amstelveen - Foto: NH Media

De straatroof gebeurde afgelopen maandag rond 18.00 uur op de Legmeerdijk (N231), meldt de politie op Instagram. Onder bedreiging van het mes werd het slachtoffer gedwongen zijn AirPods en smartphone af te geven. 

Voorbijgangers probeerden in te grijpen, maar werden zelf ook bedreigd. Eén van hen werd ook bespuugd. De getuigen sloegen daarop alarm bij de politie, die de verdachten bij bushalte Nieuw Oosteinde (ook op de Legmeerdijk) aantrof. 

Ruim 40 centimeter lang

Toen de jongens werden gefouilleerd, kwam er een ruim 40 centimeter lang mes tevoorschijn. Het zogenoemde zombie-mes werd in beslag genomen, en de jongeren werden aangehouden op verdenking van de straatroof.  

Zombie-messen

Zombie-messen worden sinds 2010 geproduceerd, en hebben die naam gekregen omdat een Amerikaans bedrijf grapte dat 'er behoefte was aan messen die zombies konden doden als er geen vuurwapens voorhanden waren'. Ze worden ook wel Rambo-messen genoemd.

Ze variëren in lengte, maar hebben een scherp snijvlak en een getand vlak. Hoewel ze zijn bedoeld als survival-messen, worden ze vooral in het Verenigd Koninkrijk veel gebruikt voor gewelddadige criminaliteit. Na een eerder gedeeltelijk verbod, verbood de Britse overheid de verkoop van zulke messen eerder dit jaar volledig. 

Zaagkartels

Hoewel bezit van vaste messen (ongeacht de lengte) in Nederland in principe legaal is, geldt dat niet voor de meeste zombie-messen. Het is namelijk verboden om een mes bij je te dragen dat aan beide zijden geslepen is, of aan een zijde zaagkartels heeft. Zombiemessen staan er om bekend dat ze (meestal) aan de bovenzijde van het lemmet zaagkartels hebben.

Uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bleek vorig jaar dat jongeren steeds grotere messen bij zich dragen. De onderzoekers zagen een toename van messen die zijn ontworpen om zoveel mogelijk letsel aan te richten, waaronder zombie-messen. "Dat zijn geen messen die je in de keukenla aantreft."

De jongens zijn meegenomen naar het bureau voor verhoor, en vastgezet. Een politiewoordvoerder laat NH weten dat de jongens voor zover bekend nog vastzitten. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan. 

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]