Ga naar Content

Tragisch einde Aalsmeerse vuurwerkshow: persoon om het leven na zwemtocht

Tijdens de drukbezochte show Vuur en Licht op het Water op de Westeinderplassen in Aalsmeer is vanavond iemand overleden. Volgens de politie was het slachtoffer gaan zwemmen en kwam niet meer terug. Vervolgens werd een grootschalige zoektocht in de buurt van het Surfeiland opgestart. Het slachtoffer is nog gereanimeerd, maar dat mocht niet meer baten. 

Foto: NH Media / Celine Sulsters

De vermissing werd rond 23.00 uur bij de hulpdiensten gemeld. Snel daarna kwamen  brandweerboten, duikteams en de Reddingsbrigade ter plaatse om naar de drenkeling te zoeken. 

Rond middernacht werd het slachtoffer aangetroffen, naar de kant gebracht en gereanimeerd. Dat bleek tevergeefs: het slachtoffer is overleden, meldt de brandweer Amsterdam-Amstelland op X. Over de identiteit van het slachtoffer is niks bekend.

Duizenden toeschouwers

Tijdens Vuur en Licht op het Water verzamelen duizenden mensen zich op de kade aan de Kudelstaartseweg en in bootjes op het water bij het Surfeiland. Boten met lichtinstallaties varen over de Ringvaart en stoppen in de buurt van het Surfeiland. Daarvandaan genieten de opvarenden net als de hordes toeschouwers op de kant van de vuurwerkshow, waarmee de avond wordt afgesloten. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Jaarlijkse show Vuur en Licht op het Water in Aalsmeer - Foto: VLN

Eén van de aanwezigen was Julia Jellema (29) uit Kudelstaart. "Het vuurwerk was nog bezig, toen de eerste brandweerwagen richting de boei reed, richting het restaurant. We dachten toen nog dat het een brandje was."  

Al snel merkt Jellema dat het ernstiger is. "Toen kwam er nog van alles, en toen de show afgelopen was, kwam de traumaheli."  

"Er stonden honderden mensen omheen"

Getuige zoekactie Julia Jellema

Jellema was niet de enige getuige van de zoekactie. "Er stonden honderden mensen om heen", vertelt ze. Behalve de brandweer en Reddingsbrigade zag ze ook mensen met surfboards op het water naar het slachtoffer zoeken.

Hoe het slachtoffer te water is geraakt, is nog onbekend. Volgens Jellema werd er op zo'n vijftig meter van het Surfstrand gezocht, in een gebied dat niet toegankelijk was voor boten van toeschouwers. Het lijkt haar daarom niet aannemelijk dat het slachtoffer van een boot is gevallen. 

Evacuatie

"Uiteindelijk werd het strand ontruimd", vertelt ze. Dat ging vrij gemoedelijk. "Daar was maar één politieman voor nodig. Iedereen was het er wel mee eens. Er bleven nog wel wat mensen hangen."

Het incident van vanavond is het derde dodelijke incident op de Westeinderplassen in twee jaar. Bijna een jaar geleden, op 10 september 2023, verdronk een 44-jarige Poolse man bij het Surfeiland. Dat gebeurde op een warme zomerdag, waardoor er ook toen veel getuigen waren. 

Eerder deze zomer, op 23 juni, overleed een 20-jarige man nadat hij was overvaren door een speedboot. Het slachtoffer werd met zware verwondingen uit het water gehaald en overleed later in het ziekenhuis. 

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]