Ga naar Content

Jubilerend Westfries Genootschap dubbel geëerd, maar hoe ziet de toekomst eruit?

Het Westfries Genootschap bestaat 100 jaar, en dus werd het bestuur door de Hoornse burgemeester Nieuwenburg verrast met maar liefst twee onderscheidingen. De West-Friese cultuurbewakers zijn blij met de erkenning, maar denken ook dat er het nodige moet gebeuren om het genootschap toekomstbestendig te maken. 

Burgemeester Nieuwenburg overhandigt de onderscheidingen - Foto: Marcel Rob

Tijdens de algemene ledenvergadering in Oosterblokker kreeg het Westfries Genootschap bezoek van de Hoornse burgemeester Jan Nieuwenburg. "We zijn door hem verrast met de uitreiking van een Koninklijke Erepenning", vertelt voorzitter Jan Smit.

Dubbel geëerd voor 100-jarige bestaan

De onderscheiding kwam niet helemaal uit de lucht vallen, want het genootschap heeft zelf een aanvraag gedaan. "Dat kun je doen als je een bijzonder jubileum viert, en een bepaalde functie hebt binnen de maatschappij", aldus de voorzitter. "Wij vonden met 100 jaar dat we zo'n mooie mijlpaal hebben bereikt."

Een complete verrassing was het wel dat ze ook nog een Eenhoornzegel van de gemeente Hoorn kregen. "Hij prees onze inzet voor de cultuurhistorie in West-Friesland en hoe we ons onderscheiden. Wij hebben bijvoorbeeld een brede inzet voor alle gemeenten in de regio, waar andere historische verenigingen zich bijvoorbeeld bezighouden met een dorp of gemeente. We zijn erg blij dat we deze onderscheiding hebben gekregen."

Lees ook

Toekomst: Westfries Genootschap gaat veranderen

Maar in de regio lijkt de kennis van de West-Friese cultuur, ondanks de inzet van het genootschap, steeds minder te worden. En met een terugloop in het aantal leden, en vergrijzing binnen het huidige bestuur, is de afgelopen tijd gekeken hoe het Westfries Genootschap ook voor de komende jaren relevant kan blijven. "We zien veel enthousiasme tijdens ons jubileumjaar en hebben een aantal nieuwe leden verwelkomd. Maar we moeten onze activiteiten gaan beperken", zegt Smit.

Dat betekent het afstoten van sommige activiteiten en het focussen op het overbrengen van het verhaal van West-Friesland. "We willen een kenniscentrum worden voor de regio, waarbij onze expertise behouden blijft en we deze kunnen blijven delen. Daarnaast zijn we met een permanente zoektocht bezig voor nieuwe bestuursleden." Verdere plannen worden nog uitgewerkt.

West-Friese vlag dankzij genootschap
Onder de naam 'Historisch Genootschap Oud West-Friesland' werd het genootschap op 6 augustus 1924 opgericht. In 1994 volgde een wijziging naar de huidige naam. Het Westfries Genootschap telt inmiddels ongeveer 1.500 leden.

Naast het bewaren van de West-Friese geschiedenis en zorgen voor het behoud en verspreiding van deze informatie, is het Westfries Genootschap in 2010 een initiatief gestart voor een eigen vlag voor de regio. Sinds het ontwerp door alle zeven gemeenten is goedgekeurd, wappert deze met blauwe en gele kleuren op vele plaatsen in de regio.

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]