Ga naar Content

Families kijken plots uit op rookwolken van Tata Steel na kap van enorme bomen

Met veel plezier wonen de families Welp en Beentjes al jaren aan de Voorweg in Heemskerk, maar dat verandert nu PWN een grote rij bomen heeft gekapt. Door die kap hebben de families, in plaats van uitzicht op gezellig groen, nu uitzicht op staalgigant Tata Steel. 

Ria Welp (links) en Margaret (rechts) - Foto: NH Media

De familie Welp woont al 51 jaar op de Voorweg in Heemskerk. En al die jaren lag staalfabrikant Tata Steel keurig verscholen achter een dichtbegroeide rij bomen. "Wij konden vanaf ons huis eigenlijk alleen het topje van de fabriek zien, meer niet."

Tot enkele maanden geleden hun horizon radicaal veranderde. "In februari is de boel gekapt", vertelt Ria Welp. "Het was toen slecht weer en winderig, waardoor we eigenlijk niks in de gaten hadden. Maar toen we op een ochtend uit het raam keken, viel het ineens op: er was een hele rij met populieren gekapt."

En dus kijken ze nu ineens uit op de vervuilende fabriek. "De waarde van ons huis zal daardoor zeker zijn gedaald", zegt Cor Beentjes.

Lars van Roijen van Bakker Makelaardij beaamt dat: "Het is aannemelijk dat er sprake is van waardevermindering, maar hoe groot deze is en of iemand verantwoordelijk kan worden gehouden, is nog maar de vraag. Het zou mogelijk planschade kunnen zijn, maar dat moet zeer goed bewezen worden en daar gelden strenge regels voor."

Tekst loopt door onder afbeelding.

En het gaat de bewoners niet eens om de waardedaling. "We zijn verbolgen over het feit dat we er totaal niet van op de hoogte waren. Ze hebben heel rigoureus de boel gekapt, terwijl we anders misschien een middenweg hadden kunnen vinden", zegt Ria.

"Het gaat om de manier waarop", vult buurman Cor Beentjes aan. "Er is totaal geen rekening gehouden met ons, de bewoners."

"Onze natuurlijke barricade is verdwenen die ons beschermde tegen Tata"

Ria Welp

Sinds de kap ervaren de bewoners problemen. "Onze natuurlijke barricade die ons beschermde tegen Tata is verdwenen. 's Nacht hebben we last van licht, we vinden veel meer stof op het buitenmeubilair en de geluidsoverlast is vooral 's nachts flink toegenomen", zegt Ria.

Veiligheid

PWN stelt dat de bomen in slechte conditie waren. Ze zijn gekapt uit veiligheidsoverwegingen en om te voorkomen dat vallende takken op percelen zouden belanden. "De hele singel is gekapt om te voorkomen dat deze instabiel zou worden. Als we een deel van de bomen hadden laten staan, was de kans groot dat ook relatief vitale bomen alsnog zouden omwaaien, omdat ze geen steun meer zouden krijgen van de rest van de singel", aldus PWN.

De bewoners vinden dit onzin. "Een klein deel van de bomen had inderdaad schade door een zware storm, maar het merendeel stond nog kaarsrecht", zegt Ben Welp. "Hadden ze de conditie van de bomen niet tijdig in de gaten moeten houden en kunnen bijplanten in plaats van alles omkappen?" vraagt buurvrouw Margaret Beentjes zich af.

"Zorg goed voor de natuur, maar denk ook aan je buur", benadrukt ze.

Tekst loopt door onder afbeelding.

De toppen van de bomen zijn afgezaagd en de bast is aan de onderkant ingesneden, zodat de bomen langzaam afsterven. - Foto: Ria Welp

In mei nodigde Ria samen met andere buurtbewoners PWN uit om de situatie te bekijken. "Ze gaven toe, dat ze ervan schrokken en niet wisten dat het zo'n groot effect voor ons zou hebben", zegt Ria. "Maar daar bleef het bij, de situatie bleef onveranderd."

De gedupeerden hebben meerdere oplossingen aangedragen: herplanting van bomen op de plek van de populieren, het plaatsen van bomen op een nabijgelegen zandbult of het spannen van een doek. Geen van deze opties is haalbaar volgens PWN. "Over de jaren heen zal de begroeiing weer iets toenemen, maar niet zo hoog als dat het was."

De bewoners blijven met de handen in het haar achter. "We kunnen er niets mee. We kunnen het niet opnemen tegen zo'n grootmacht, we maken geen schijn van kans", zegt Cor machteloos.

💬 Wil je niets missen uit de IJmond?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]