Ga naar Content

KLM-piloot (51) loopt marathon op slippers voor zieke Bonairiaan Billy: "Gaat pijn doen"

Hij kent 'm niet, maar KLM-piloot Niels is zo geraakt door de wens van de zieke Billy Valentijn (36) dat hij hem graag helpt. Billy woont in Nederland, maar wil graag nog een keer naar Bonaire, het eiland waar hij opgroeide. Vanwege zijn beperking kost dat een fortuin, waarvan Niels het laatste deel bij elkaar wil sprokkelen met een bijzondere sportieve prestatie: door de marathon van Curaçao op slippers te lopen.

KLM-piloot Niels de Leeuw - Foto: Eigen foto

Billy kan uitsluitend liggend op een stretcher reizen, vertelt Niels in gesprek met NH. "Maar dan moeten er in het vliegtuig drie rijen stoelen uit." In totaal zijn dat 9 stoelen, die een kleine duizend euro per stuk kosten.

"En dat is het bedrag voor een enkeltje, een retourtje voor Billy kost bijna evenveel als 18 retourtjes", rekent Niels voor. De stoelen kunnen namelijk alleen op Schiphol uit het vliegtuig worden gehaald en er weer in worden gezet, waardoor Billy ook zal moeten betalen voor 9 stoelen op twee vluchten waar hij niet eens op zit. 

Mislukte heupoperatie

De geboren Curaçaoënaar, die in zijn jeugd naar Bonaire is verhuisd, is op jonge leeftijd spastisch geraakt en rolstoelafhankelijk geworden, vertelt initiatiefneemster van de inzameling Ingrid Havermans. "En toen hij een jaar of 13 was, heeft hij een heupoperatie gehad, en die is mislukt. Daardoor kan hij niet meer bewegen in zijn heupen en moet hij plat liggen."

Omdat Billy in Nederland betere medische zorg kon krijgen, is hij op z'n vijftiende naar Nederland gekomen. Zijn moeder Ursula is hier een tijdje bij hem geweest, maar woont inmiddels weer op Bonaire. Ook zijn oma woont daar, en gelet op haar leeftijd hoopt ze haar kleinzoon nog één keer te zien. "Ze vraagt steeds: wanneer komt 'ie nou?", vertelt Ingrid. 

Ingrid Havermans en Billy Valentijn - Foto: Eigen foto

Billy zou graag nog een keer in het kraakheldere Caribische zeewater liggen. Ook voor zijn moeder is het een droom om haar zoon op Bonaire in haar armen te sluiten. "Zo graag zou ik met hem door de stad (Kralendijk, red) willen lopen en een kopje koffie willen drinken bij Karels bar", zei ze begin dit jaar tegen de website Bonaire.nu

De inzamelingsactie voor Billy loopt - met onderbrekingen - inmiddels zes jaar en in die tijd is al zo'n 24.000 euro opgehaald. KLM-piloot Niels hoopt de familie na 24 november goed nieuws te kunnen brengen. Die dag loopt hij namelijk de Curaçao Marathon, die door zijn werkgever wordt gesponsord. 

Niels' vierde marathon

"Om het iets ludieker te maken, heb ik besloten de marathon op slippers te lopen", vertelt hij. "Dat past wel bij het Caribisch gebied." Ervaring met het lopen van marathons heeft hij nauwelijks, en al helemaal niet op slippers. "Eerder dit jaar heb ik de Rotterdam Marathon gelopen, dat was m'n derde in twintig jaar."

Na Rotterdam heeft hij het een tijdje rustig aan gedaan, maar inmiddels bereidt hij zich serieus voor op zijn nieuwste uitdaging. "Drie à vier keer per week loop ik een lange afstand", vertelt de piloot, die vanwege zijn werk wereldwijd traint. "Dus op mijn Strava kun je overal ter wereld een loopje zien opspringen." 

"Dunne rubberen zooltjes met twee touwtjes om de enkels"

KLM-piloot Niels de Leeuw

Rennen op slippers heeft voor- én nadelen, benadrukt hij. "Je belast je spieren meer, maar je haalt ook meer kracht uit je spieren. Je loopt eigenlijk op de bal van je voet." Toch zijn het niet zomaar slippers waarop hij de 42,185 kilometer wil voltooien. "Geen Havaianas", verwijst hij naar het bekende slippermerk. "Maar dunne rubberen zooltjes met twee touwtjes om de enkels."  

Hij heeft inmiddels gemerkt dat het lopen op de zogenoemde barefoot-shoes voor meer wrijving zorgt dan lopen op hardloopschoenen. "Het zal wel wat blaren en pijn opleveren", aldus Niels, die de pijn graag relativeert. Ook als hij zijn uitdaging onverhoopt voortijdig moet staken, zal hij het opgehaalde geld aan Billy en zijn familie doneren.

Niels is blij dat hij iets voor de familie Valentijn kan doen, maar heeft ook zijn werkgever KLM gevraagd een duit in het zakje te doen. "Maar ze krijgen zoveel liefdadigheidsverzoeken, dat ze daar eigenlijk geen keuze in kunnen maken. Dat is jammer, maar wel begrijpelijk."  

Transport en accommodatie

Inmiddels heeft Niels ruim duizend euro opgehaald om Billy's droom te vervullen. Behalve aan vliegtickets zal het opgehaalde geld ook worden besteed aan begeleiding, transport op Bonaire en accommodatie. 

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]