Ga naar Content

Maikel duikt in 100 jaar oude Haarlemse wijk: "Toen was er ook woningnood"

Een kleine wijk die een groot verhaal vertelt, zo leerde journalist Maikel Ineke (37) Rosehaghe kennen toen hij zich erin onderdompelde. Nu brengt hij een NH-podcast uit over de Haarlemse wijk: Rosehaghe, op zoek naar de ideale woonwijk. “Het is een actueel verhaal, ook toen was er grote woningnood.”

Maikel Ineke maakt een podcast over de wijk Rosehaghe - Foto: NH Media/Elizabeth Stilma

Een ommetje door de stad. Voor veel Haarlemmers die vanuit huis werkten, was dat tijdens de coronapandemie een gebruikelijk ritueel. Ook voor Maikel. Eén van de wijken waar hij op een doordeweekse avond doorheen liep, vormt jaren later het onderwerp van een journalistieke podcast die hij uitbrengt.

Op de bonnefooi

“De stad was nog vrij onbekend voor me”, legt Maikel uit. Hij gaat in gedachten terug naar 2021. “Ik was net gaan samenwonen en daardoor van Alkmaar naar Haarlem verhuisd. Die wandelingen in de avond hadden daardoor iets avontuurlijks. Tuurlijk, het centrum kende ik wel, maar de wijken eromheen niet. Dus lekker elke avond op de bonnefooi een andere kant op lopen en kijken wat je tegenkomt.”

"Rosehaghe is een wat weggestopte wijk, tussen het Zijlwegkwartier en het spoor naar Leiden"

Podcastmaker Maikel Ineke

Zo belandde Maikel op een avond ook in Rosehaghe. “Het is een wat weggestopte wijk, tussen het Zijlwegkwartier en het spoor naar Leiden in. Ik zou er normaal gesproken niet zo snel komen. Maar toen ik er bij toeval doorheen liep, ging er een wereld voor me open. Ik was verbluft door de architectuur en de uitstraling van de wijk. Het was alsof ik de jaren 20 van de vorige eeuw in stapte.”

Sociale huurwoningen in Haarlem

Een fascinatie was geboren, al was Maikel zich daar zelf niet direct van bewust. “Tja, dat journalistieke zit nou eenmaal in je. Dat is een soort nieuwsgierigheid. Dus toen ik weer thuis was, zat ik al snel te lezen over Rosehaghe.”

Maikel viel van de ene verbazing in de andere. “Dat ging zo van: ‘jeetje, die wijk bestaat nog steeds volledig uit sociale huurwoningen.’ En: ‘Die architect is zelfs naar de Sovjetunie verhuisd vanwege zijn idealen, wat een verhaal'.”

Tekst loopt door onder de foto.

Maikel voor de gemeenschapsruimte van de wijk, waar de podcast begint - Foto: NH Media/Elizabeth Stilma

Maikel kwam erachter dat die kleine, wat weggestopte wijk een groot verhaal vertelt. Dat begint met de geschiedenis van begin 20e eeuw. “In de jaren 20 van de vorige eeuw is Rosehaghe opgeleverd en je ziet de belangrijkste ontwikkelingen van die tijd terug in de wijk: de socialistische idealen, de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog en een vooruitstrevende culturele voorhoede.”

Absurde gebeurtenis in een Haarlems buitenwijkje 

“Exemplarisch voor al die ontwikkelingen is de Dada Soirée die in 1923 plaatsvond”, zegt Maikel. Hij doelt op een bijzondere theatervoorstelling in de gemeenschapsruimte van Rosehaghe.

“Daar is toen echt geschiedenis geschreven. Het was de eerste kennismaking van Haarlemmers met de kunststroming dada. Het was een absurde, grensverleggende gebeurtenissen met grote, vermaarde kunstenaars. En dat allemaal in een pas opgeleverd buitenwijkje van Haarlem.”

Podcast over de idealen achter Rosehaghe

Honderd jaar later, in 2023, werd bij deze gebeurtenis stilgestaan in hetzelfde zaaltje in  Rosehaghe met een speciale heropvoering. Maikel bezocht het optreden. “Dat was goed gedaan. Ik zat in de zaal en besefte: hier ga ik een podcast over maken.” Nu, ruim een jaar later, is die podcast een feit en vormt de heropvoering van de Dada Soirée het vertrekpunt in de eerste aflevering.

Tekst loopt door onder de foto.

De gemeenschapsruimte van Rosehaghe. - Foto: NH Media/Elizabeth Stilma

“Dat was natuurlijk een bijzonder gebeuren. Ik vind het mooi om de luisteraar door middel van audio dat verhaal nog eens te vertellen. Maar belangrijker vind ik het grotere verhaal: de idealen die ten grondslag liggen aan de wijk. Die zijn wat mij betreft nog steeds actueel. Net als in de jaren 20 van de vorige eeuw is er ook nog grote woningnood. Daarmee is de podcast niet alleen een historisch, maar ook een actueel verhaal geworden.”

Podcast Rosehaghe, op zoek naar de ideale woonwijk

De podcast die Maikel maakte, bestaat uit vier delen. De eerste twee afleveringen worden donderdag 12 september uitgebracht. De andere twee afleveringen verschijnen op dinsdag 17 september. De podcast wordt gepubliceerd door NH en is met steun van het Haarlems Media Fonds tot stand gekomen. De podcast is te beluisteren via deze site en via Spotify.

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]