Ga naar Content

Onrust bij Schiphol en gemeente om geplande NS-staking

De gemeente Haarlemmermeer stapt samen met Schiphol naar de rechter om de geplande treinstaking van woensdagochtend tegen te houden. De twee partijen hebben een kort geding aangespannen, omdat ze vinden dat er treinen van en naar Schiphol moeten blijven rijden.

Reizigers wachten op Schiphol Plaza op hun trein - Foto: Doron Sajet (archief)

De staking van het NS-personeel, woensdagochtend tussen 4.00 en 8.00 uur, maakt deel uit van een landelijke actieweek van verschillende vakbonden voor een betere zwaarwerkregeling. Het is de bedoeling dat door het hele land de treinen van NS niet zullen rijden.

Schiphol had eerder al een kort geding aangespannen. Daarmee willen ze niet de staking zelf tegenhouden, maar ze willen afdwingen dat er een 'minimale treinverbinding' blijft bestaan tussen station Schiphol Airport en Amsterdam Centraal. Op die manier zou de verkeerssituatie beheersbaar blijven en komt de veiligheid volgens de luchthaven niet in het geding.

"Ik kan de veiligheid op en rond de luchthaven niet garanderen"

Burgemeester Schuurmans

Gisteravond werd duidelijk dat de gemeente Haarlemmermeer zich nu aansluit bij Schiphol. In een persbericht laat burgemeester Schuurmans weten de gevolgen van de staking 'onaanvaardbaar en ontwrichtend' te vinden. "Ik kan de veiligheid op en rond de luchthaven niet garanderen", legt zij uit.

De gemeente is bang dat bij een lamgelegd openbaar vervoer de snelwegen volstromen, waardoor hulpdiensten de luchthaven moeilijker zouden kunnen bereiken. Zelfs 'in het kader van een terroristische dreiging is het onverantwoord als de terminals vollopen met gestrande reizigers', vindt de burgemeester.

Extra motivatie voor stakers

Tijdens de aftrap van de landelijke actieweek van de vakbonden, die vanmiddag ook plaatsvond op Schiphol, liet FNV-voorman Piet Rietman al weten dat de pogingen van Schiphol om alsnog een treinverbinding af te dwingen hen 'alleen maar motiveren om zolang door te gaan als nodig is'.

Het kort geding dat Schiphol en de gemeente hebben aangespannen wordt later deze ochtend om 9.30 uur behandeld.

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]