Ga naar Content

Bloemendalers maken hun borst nat, nog geen concrete oplossing wateroverlast

Bloemendalers waren gisteravond ontevreden met de uitkomsten van een bijeenkomst over wateroverlast in de duindorpen. De gemeente presenteerde de uitkomsten van wéér een nieuw onderzoek over de hoge waterstand. Bewoners verwachtten oplossingen, maar kwamen bedrogen uit.

Foto: Thea Bruins in de weer met de waterstofzuiger. Fred Segaar/NH Media

Op oudjaarsavond stond Thea Bruins in allerijl bij de bouwmarkt om een pomp te kopen. Het water stond vijf centimeter hoog in haar souterrain en ze kreeg het niet meer opgedweild. Als secretaris van de stichting die opkomt voor gedupeerde buurtbewoners weet ze waarom het gisteravond rustiger was dan bij andere bijeenkomsten. "Veel boze mensen zijn thuis gebleven."

De stichting had om een tweede onderzoek gevraagd, nadat ze in maart te horen kregen dat ze alleen maar konden hopen op minder regenval. Maar ook nu zijn er nog geen concrete maatregelen. 

De Bloemendalers zijn niet blij met de passieve reactie van de overheid en de waterbeheerder. Door de second opinion voelen ze zich wel erkend in hun angst dat ze ook de komende maanden hun borst nat kunnen maken. Niet alleen de extreme hoeveelheid is een oorzaak van ondergelopen kelder, kruipruimtes en souterrains, ook verwaarloosde duinrellen die het water goed moeten laten afvoeren, blijken een groot probleem.

'Herstel de Rel'

Duinrellen zijn beekjes die vol lopen in natte tijden. Maar de afgelopen dertig jaar is dat niet nodig gebleken. Veel van die beekjes zijn volgelopen, gedempt en soms is de grond zelfs bebouwd. 

Ondertussen is het grondwaterpeil stilaan toch gestegen, omdat PWN vanaf 2002 geen drinkwater meer wint uit de duinen. Dat lijkt niet goed gemonitord te zijn. Het peil is nu alweer 5 meter boven het NAP (Normaal Amsterdams Peil, red.). Dat is nog nooit zo hoog geweest. En dan moet het regenseizoen nog beginnen. 

Die beekjes moeten weer 'opgeschoond' worden, want er is niet genoeg ruimte voor oppervlaktewater in Bloemendaal. Zo is bijvoorbeeld een grote vijver in het Bispinckpark flink gekrompen door nieuwbouw. 

Tekst gaat door na de foto. 

Waterfietsen door de duinen - Foto: NH Media/Fred Segaar

'Drenkeling'

Het is geen nieuws meer voor de mensen in de zaal. Dit wisten ze al. En ze hebben ondertussen voor duizenden euro's hun eigen maatregelen al genomen om droge voeten te krijgen. "Ik heb dag en nacht drie pompen draaien. Die kunnen niet meer uit", zegt een buurtbewoner.

Maar het water dat hij uit zijn huis pompt, wordt afgevoerd via de tuin. Dat mag niet en helpt ook niet. Het is water naar de zee dragen, want het grondwaterpeil zakt er niet door. "Ik voel me net een drenkeling", mompelt de inspreker. 

"Eigenlijk moet goed uitgezocht worden waar en wanneer de overlast ontstaat", is de suggestie van Thea Bruins van de stichting die Bloemendalers hebben opgericht om de krachten te bundelen. "Dan kan je het beter bestrijden." Dat lijkt haar toch echt een taak die de gemeente snel moet oppakken. 

Bom

Toch zien de Bloemendalers het liefst meer rigoureuze maatregelen: de oude drinkwaterpompen in de duinen per direct weer aanzetten. Maar dan wordt er een 'bommetje' gedropt in de zaal. "Dat mag alleen als er een nucleaire bom op Nederland valt", laat een PWN-medewerker weten. 

Een grap, denken de toehoorders. Maar nee, het is echt zo. De drinkwaterbel met zoet water dient nu als reserve bij calamiteiten. Als het oppervlaktewater dat nu gefilterd wordt tot drinkwater besmet is, hebben we toch nog 26 miljoen kuub duinwater. Bovendien wil PWN ook heel graag dat de duinen nat blijven, voor behoud van de natuur. 

Teleurgesteld gaan twee buren van de Noorder Stationsstraat in Bloemendaal na de bijeenkomst naar huis. Ze hopen op een droge winter, want nu missen ze het gevoel van urgentie bij de mensen aan de knoppen. "Iedereen wast zijn handen in onschuld." Lachen om hun eigen woordgrap kunnen ze nog wel.

Reactie wethouder

De nieuwbakken wethouder Thessa van der Windt heeft bij aanvang van haar baan vrijwel direct een ronde langs bewoners met wateroverlast gedaan. "Het is echt verschrikkelijk, super heftig al die schade. Het ruikt er muf, de vloeren staan krom getrokken, meubels en zelfs dozen met foto's van overleden dierbaren zijn beschadigd. Dan is je huis niet meer je thuis." 

Maar hoe frustrerend ze het ook vindt voor de getroffen Bloemendalers, ze zegt zelf als kleine gemeente weinig te kunnen doen aan het complexe probleem. "Wij hebben de wolken niet open gebroken. En wij zitten niet aan de knoppen. En als gemeente zijn we verantwoordelijk om de openbare ruimte niet te laten onderlopen. Er zijn al twintig jaar geen problemen geweest." 

Over de adviezen voor herstel van duinrellen is ze voorzichtig. "Ik kan niet een particulier verplichten om het tuinhuis dat boven op een duinrel op zijn terrein is gebouwd, weg te halen. Je moet als huisbezitter ook je eigen woning waterdicht maken. Als een dak verwoest wordt omdat er een boom door een storm op je huis valt, dan verwacht je ok niet dat de gemeente dat dak repareert."

Wel ziet ze in dat de wateroverlast sneller door de negen gemeenten, de provincie en de natuurbeheerders moet worden aangepakt. "Er is pas op 16 oktober aanstaande een overleg. Dat had wat ons betreft ook wel eerder gemogen."