Ga naar Content

Gerelateerde videos

NH Airtime: Waarom lukt het maar niet om luchtverkeersleiders te vinden?

Het tekort aan luchtverkeersleiders op Schiphol is nog altijd groot. Ook deze zomer was het weer flink puzzelen om de roosters rond te krijgen. In de nieuwste aflevering van NH Airtime krijgt Schiphol-verslaggever Eline Boshuizen een inkijkje in de baan van luchtverkeersleider. Waarom lukt het niet om voldoende geschikte mensen te vinden? 

Verkeerstoren Schiphol - Foto: NH/Eline Boshuizen

Aan het aantal sollicitanten ligt het zeker niet: bij Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) komen de motivatiebrieven met bosjes tegelijk binnen. Maar de selectie en opleiding tot luchtverkeersleider doorstaan is geen eitje. "Er wordt gezocht naar een bepaald talent, een bepaald inzicht dat je moet hebben", zegt opleidingsmanager Wendy Tjerkstra-Weggen.

In de aflevering spreekt NH met verschillende luchtverkeersleiders die werken in de toren of op Schiphol-Oost. Is het een zoektocht naar wondermensen? De aflevering van NH Airtime bekijk je in de video hierboven. 

Pensionado's & corona 

Het tekort is te wijten aan een combinatie van factoren, waaronder een hoog aantal luchtverkeersleiders dat met pensioen gaat en een vertraagde instroom van nieuwe kandidaten door de coronapandemie.

De opleiding van nieuwe luchtverkeersleiders ondervond veel hinder door de crisis. Door de lockdowns en beperkingen konden aspirant-luchtverkeersleiders niet volledig trainen, simpelweg omdat er geen vliegtuigen in de lucht waren om realistische scenario's te oefenen.

Overuren in de zomer

Ondanks het personeelstekort heeft Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) deze zomerperiode alle noodzakelijke diensten kunnen inroosteren. "De roosters staan daardoor onder druk", vertelt luchtverkeersleider Martijn Duijkers. "Onze collega's leveren vrije tijd in om de diensten te vullen. We zijn ondertussen keihard aan het werven."

LVNL heeft ook het aantal opleidingsplaatsen verhoogd in de hoop meer luchtverkeersleiders van de toekomst te kunnen opleiden. 

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]