Ga naar Content

Al eerder brand in woning Grootebroek: "Hij was aan het vloeken"

Het is niet de eerste keer dat er brand uitbrak in de woning in Grootebroek die vannacht volledig uitbrandde. Vier jaar geleden liep dat met een sisser af, vertelt buurvrouw Cindy Haakman. Vannacht was het wel raak: een hond overleefde de brand niet, en de woning is compleet verloren gegaan. De 34-jarige bewoner is aangehouden. 

Woning verwoest door brand in Grootebroek - Foto: NH Media / Michiel Baas

Terwijl agenten nog bezig zijn met onderzoek en de woning met lint wordt afgezet, staat buurvrouw Cindy Haakman nog te trillen van de spanning. Ze bracht de nacht - net als een aantal buren - gedeeltelijk door op straat. 

Het is niet voor het eerst dat de buurman voor problemen zorgt, zegt ze. Vier jaar geleden was er ook al brand. Toen viel de schade relatief mee. Nu werd ze tegen twee uur 's nachts wakker van geschreeuw van de buurman.

"Hij was aan het vloeken en ik zag al rook. Ik heb snel 112 gebeld, want ik verwachtte dat hij dat niet zelf zou doen. Toen ik beneden kwam, zag ik al vlammen. Ik heb toen mijn drie katten Kees, Pebbles en Noortje geprobeerd te redden. Dat is gelukkig gelukt. De brandweer was snel aanwezig."

'Wel vaker een psychose'

Ze vermoedt dat de buurman een psychose had. "Dat heeft hij wel vaker. Ik begreep dat hij is weggerend en bij familie verbleef. Ik ga ervan uit dat hij wordt opgepakt." De politie bevestigde even later dat de 34-jarige bewoner inderdaad is aangehouden. 

Cindy belandde dus - samen met haar buren - op straat. "Je kunt alleen maar wachten en hopen dat het niet overslaat. Dat is gelukkig niet gebeurd. Het ruikt boven wel naar rook, maar er lijkt niets beschadigd. Om 4 uur mochten we weer naar binnen, daarna was de brandweer nog een uurtje bezig met nablussen."

Tekst gaat verder onder de foto.

De woning brandde compleet uit - Foto: Inter Visual Studio

Ook de buurman van twee deuren verder werd wakker. "Maar toen was de brand al geblust. Het was hartstikke druk op straat. Daarna zijn we maar weer naar bed gegaan. Wat moet je anders?", klinkt het droog. Ook hij kent de geschiedenis van de eerdere brand. "Die jongen zal hier wel niet meer terugkomen, denk ik."

Cindy staat op het punt om naar haar verzekeringsagent te gaan, om te vragen wat ze kan doen. Hoe moet het verder met de buurman? "Die moet geholpen worden en hier niet voor een tweede keer worden teruggeplaatst, lijkt me. Ik wist dat hij pleinvrees had en ook eens is opgenomen in een afkickkliniek. Ik dacht dat het beter met hem ging, maar blijkbaar niet."

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]