Ga naar Content

NH duikt in geschiedenis van de populaire Haarlemse wijk Rosehaghe

Gespiegelde voordeuren, lichte kamers en de keuken aan de voorkant van het huis. Met deze nieuwe woningindeling zette architect Han van Loghem in 1923 in op ontmoeting. Dat niet iedereen daar op zat te wachten, vertelt journalist Maikel Ineke in de eerste twee afleveringen van de NH-podcast Rosehaghe, op zoek naar de ideale woonwijk.

Maikel Ineke maakte een podcast over de Haarlemse wijk Rosehaghe. - Foto: NH Media/Elizabeth Stilma

In de vierdelige podcast spreekt Maikel met experts en bewoners om te doorgronden waarom het buurtje met sociale huurwoningen honderd jaar na datum nog zo populair is. En bestaat de mogelijkheid om anno 2024 wederom zo’n wijk te bouwen? Immers hebben we nu ook te maken met woningnood.  

Haarlemse binnenstad vol woonkrotten

Het is namelijk moeilijk voor te stellen, maar begin vorige eeuw bestond de binnenstad van Haarlem voor een groot deel uit krotten. Veel Haarlemmers woonden, soms met wel tien andere gezinsleden, in bouwvallige woonkazernes. Daarover vertelt de Haarlemse hoogleraar Hein Klemann in gesprek met Maikel. 

“Op de Grote Markt”, legt Klemann uit in de podcast, “stond een pomp waarvan iedereen altijd zei dat het water zo gezond was. Toen een apotheker dat eens ging analyseren, bleek dat water levensgevaarlijk om te drinken.” Kortom: de omstandigheden waarin veel Haarlemmers leefden waren erbarmelijk en vooral ongezond.

Woningwet in 1901 bracht verandering

Dat veranderde vanaf 1901, toen de Woningwet van kracht werd in Nederland. In de dichtbevolkte binnensteden werden de krotten afgebroken en in plaats daarvan werden nieuwe woonwijken aan de randen van de stad gebouwd. Zo ontstond ook Rosehaghe, tussen het Zijlwegkwartier en het spoor naar Leiden in.

De gemeenschapsruimte van Rosehaghe: het zaeltje. - Foto: NH Media/Elizabeth Stilma

Dat de woningen in Rosehaghe nu, ruim 100 jaar later, nog steeds zeer gewild zijn, is voor een groot deel te danken aan de architect: Han van Loghem. Van Loghem was niet alleen een socialist, maar ook een visionair. Hij wilde een ruimere, lichtere woonkamer creëren en plaatste de keuken en het toilet daarom in een uitbouw, aan de voorkant van het huis. 

Ontmoetingen creëren

Ook kwam de Haarlemse architect met het idee van gespiegelde voordeuren. Daarmee wilde Van Loghem ontmoetingen creëren. Vanuit het idee dat er beter contact tussen buren ontstaat als zij elkaar toevallig zien als ze de deur opendoen. Veel Haarlemmers vonden dat maar raar in die tijd. Maar de bewoners van Rosehaghe wisten wel beter. Zij hielden al snel van hun ruime, vierkante woning.

In latere afleveringen van de podcast gaat Maikel op bezoek bij de huidige bewoners van Rosehaghe. Maar eerst verdiept hij zich in de ontstaansgeschiedenis en de bijzondere grondlegger van de wijk. 

Luister nu naar de eerste twee afleveringen van Rosehaghe, op zoek naar de ideale woonwijk.

Podcast Rosehaghe, op zoek naar de ideale woonwijk

De podcast van Maikel Ineke bestaat uit vier delen. De eerste twee afleveringen worden donderdag 12 september uitgebracht. De andere twee afleveringen verschijnen op dinsdag 17 september. De podcast wordt gepubliceerd door NH en is met steun van het Haarlems Media Fonds tot stand gekomen. De podcast is te beluisteren via deze site en via Spotify.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]