Ga naar Content

Haarlemmers blijven strijden tegen parkeergarage, tot aan de hoogste rechter

Omwonenden van het Haarlemse nieuwbouwproject Sonneborn proberen het plan nog te keren. Op het braakliggende terrein voor hun woningen komt een flat. Maar een extra parkeergarage is een doorn in het oog van Roos van Velzen. Zij stapt gesteund door haar buren naar de Raad van State.

Het braakliggende terrein aan het Spaarne in Haarlem-Noord - Foto: Gemeente Haarlem / Milo Dinkelaar

De gemeente heeft de parkeergarage in de bouwplannen op het Sonneborn-terrein er volgens Roos van Velzen doorheen gedrukt. "Ik krijg later spijt, als ik niet deze laatste stap in de strijd neem." Roos woont aan het open terrein aan het Spaarne in Haarlem-Noord. Ze fantaseerde meer dan tien jaar over een groen parkje, om hun zo versteende woonwijk wat lucht te geven. 

Toen de projectontwikkelaar het eerste plan voor een appartementencomplex ontvouwde, voelde de buurt zich nog wel gehoord in de wens voor wat bomen en struiken. Ze hadden liever een park gezien, maar ze snappen dat woningen ook nodig zijn.  De vierlaagse parkeergarage die plots in de bouwtekeningen werd opgenomen, veranderde de stemming volledig. 

"Het lijkt wel alsof ze dat participatietraject bij zo'n plan alleen maar doen om een vinkje te zetten"

Roos van Velzen, bezwaarmaakster

'Gemakzuchtig'

Roos van Velzen heeft de zaak nu aangekaart bij de hoogste bestuursrechter, de Raad van State. Daar kan een burger een allerlaatste poging doen om plannen van een overheid te keren. De strijdlustige buurtbewoonster is cynisch geworden door het hele traject. "Ik begrijp heus wel dat ze door moeten met bouwen van woningen. Maar dit werd na verloop van tijd een heel nieuw plan. Dan hoor je ons opnieuw aan te horen."

"Het lijkt wel alsof ze dat participatietraject bij zo'n plan alleen maar doen om een vinkje te zetten. Met zo'n grote parkeergarage erbij hoor ik steeds meer buren praten over verhuizen. Dat raakt me enorm."

De bezwaarmaakster laat het niet over haar kant gaan. "Ik vind de gemeente een beetje gemakzuchtig. Een plan moet wel goed uitlegbaar zijn. Dit is gewoon niet zorgvuldig." Vele buren hebben een handtekening onder het beroepschrift gezet, om haar zaak kracht bij te zetten.

Tekst loopt door onder de foto.

De plannen voor het Sonneborn-terrein. - Foto: NH Media/Maikel Ineke

Parkeerbeleid on hold

Volgens Roos is het onzorgvuldig dat de bouw van de parkeergarage is doorgezet. Dit terwijl een rechter het voorgenomen parkeerbeleid on hold had gezet. Door het referendum over betaald parkeren en een verbod op het zogenaamd Canadees parkeren, zou de gemeente geen beslissingen mogen nemen die met dat beleid samenhangen. 

Bij Canadees parkeren staat de auto met twee wielen op de stoep. In de smalle straten van Haarlem-Noord is dat tot nu toe gedoogd. Maar de trottoirs zijn daardoor minder begaanbaar en de gemeente wil deze manier van parkeren eigenlijk verbieden, met minder plek voor auto's op straat tot gevolg. Met een referendum hebben Haarlemmers zich uitgesproken tegen het betaald parkeren en het verbieden van Canadees parkeren.

"Ze zeggen dan wel dat de garage los van hun parkeerbeleid is, en dus niet onder dat verbod valt. Maar aan de andere kant zeggen ze dat er door dat beleid minder parkeerplaatsen komen op onze straten en dus die parkeergarage nodig is. Dus het hangt wel met elkaar samen!" 

Nog geen reactie

Het college van burgemeester en wethouders laat weten nog niet inhoudelijk te kunnen reageren. Het college is nog niet bekend met een inhoudelijk beroepsschrift. Wanneer de zittingsdatum bij de Raad van State plaatsvindt, is ook nog niet bekend. Roos denkt dat dat niet eerder is dan rond de jaarwisseling.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]