Ga naar Content

Wat moet er met het standbeeld van J.P. Coen in Hoorn gebeuren?

De gemeente Hoorn blijft de beslissing over de toekomst van het omstreden standbeeld van J.P. Coen uitstellen. Eerder beloofde de gemeente een stadsgesprek over het standbeeld, maar het lijkt erop dat dit naar volgend jaar wordt verplaatst.

Foto: Adobe Stock

Zo'n 75 mensen liepen vorige week zaterdag door de binnenstad van Hoorn om te demonstreren tegen het standbeeld. "De gemeente blijft het gesprek maar voor zich uitschuiven. Wil je dat dan? Dat er telkens gedemonstreerd gaat worden? Of ga je gewoon een keer in gesprek met elkaar, zoals het hoort. Want dat is wat we vragen", vertelt Marisella de Cuba van stichting We Promise, één van de organisatoren van het protest.

Eerdere stadsgesprekken over inclusie

Al in 2021 worden stadsgesprekken gevoerd. Maar dan vooral hoe Hoorn een inclusieve stad moet zijn. Een gesprek over het standbeeld van J.P. Coen wordt dan nog bewust vermeden. Al wordt uit het rapport na afloop duidelijk, dat zo'n gesprek wel de volgende stap moet zijn. 

Eerst wordt een vervolg met een jaar uitgesteld. Maar in het nieuwe coalitieakkoord wordt in 2022 specifiek benoemd dat de nieuwe serie stadsgesprekken er moeten komen. Voor 2024 is er zelfs geld uitgetrokken om het te organiseren. Maar zover is het nog niet, meldt een gemeentewoordvoerder. "Sinds een paar maanden is er een werkgroep vanuit de raad om de gesprekken te organiseren. Maar een planning is er nog niet."

Tekst gaat verder onder de foto.

Standbeeld van J. P. Coen en de eerdere stadsgesprekken in Hoorn - Foto: NH/Maarten Edelenbosch

Waarom zolang wachten op vervolg?

Maar waarom duurt het zo lang om de gesprekken te organiseren? Bij betrokkenen heerst de gedachte dat de gemeente een besluit over het beeld wil vermijden. Het ligt niet alleen gevoelig onder de inwoners, maar kan ook politiek tot spanningen leiden, gezien de grote verschillende opvattingen.

Lees ook

Hoorn bezig met bewustwording slavernijverleden

Volgens de woordvoerder betekent het niet dat de gemeente stil heeft gezeten. "We hebben onderzoek gedaan naar het slavernijverleden. Daaruit bleek dat Hoorn een hoofdrol heeft gespeeld. We zijn ook in gesprek met scholen en culturele instellingen om bewustwording hierover te vergroten." 

Ook wijst ze naar het voorstel van het college om een burgerberaad te houden. Een gelote groep inwoners die de politiek adviseert over hoe om te gaan met het slavernijverleden. "Maar dat zag een meerderheid van de gemeenteraad niet zitten. Dus nu is het aan de raad."

Lees ook

De werkgroep is nu een aantal maanden bezig de stadsgesprekken te organiseren. Maar een concrete planning ligt er nog niet. "Hoorn heeft een beladen verleden, maar wil er niet over praten. Maar omdat wij blijven pushen komt er wat los", aldus Marisella de Cuba. "Maar waar blijven die stadsgesprekken? Dan hadden we met elkaar in gesprek geweest in plaats van te demonstreren."

Tekst gaat verder onder de foto.

Tegendemonstranten bij het protest - Foto: Maarten Edelenbosch/NH

Dat het alleen om een kleine groep gaat die vindt dat het beeld weg moet, doet de Hoornse af als onzin. "Het gaat niet alleen om wie er op zo'n protest afkomt. Veel mensen waren bang om te komen, of waren bij een andere demonstratie in het land. Het leeft bij een veel grotere groep en is ook meer dan alleen een Hoornse aangelegenheid."

Niet zeuren over wat 400 jaar terug is gebeurd

Volgens haar zit de discussie ook deels in onwetendheid over het onderwerp. "Dat mensen zeggen dat we niet moeten zeuren over iets dat 400 jaar geleden is gebeurd, vind ik raar. Tegen Joodse mensen zeg je over een aantal jaren toch ook niet dat de Tweede Wereldoorlog zo lang geleden is, dus get over it."

De Cuba benadrukt dat het van belang is om met elkaar het gesprek aan te gaan. "Dus daarom ook onze oproep om haast te maken met de stadsgesprekken. En daar ook juist de nazaten, die de geschiedenis dragen, bij te betrekken."

Al weet ze ook dat de uitkomst van eventuele gesprekken nooit door iedereen worden omarmd, misschien ook niet door haarzelf. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het beeld blijft staan. "Ik wil daar niet op vooruitlopen. Maar als je erover nadenkt, er staat gewoon een genocidepleger op het plein. Stel je voor dat die weg zou zijn. Dan kan je er Keti Koti vieren, 4 mei herdenken." 

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]