Ga naar Content

Eén stuurbeweging werd Jorgen (29) in Opmeer fataal, OM eist acht maanden cel

Hij trapte flink op z'n gaspedaal om zijn uitlaat te laten brullen, maakte een snelle stuurbeweging en daarna werd het volgens Julian R. uit Kreileroord zwart voor zijn ogen. Bij het ongeluk, waarbij zijn Toyota MR2 tegen twee bomen klapte, kwam de 29-jarige bijrijder om het leven. Julian R. stond vandaag voor de rechter in Haarlem wegens zeer onvoorzichtig rijgedrag. Justitie eist acht maanden cel, daarnaast mag hij drie jaar niet rijden. 

Dodelijk ongeval Opmeerderweg 22 april - Foto: Inter Visual Studio

Terug naar die noodlottige dag, op 22 april vorig jaar. De 29-jarige Jorgen uit Rotterdam is met zijn vriendin op bezoek bij de 25-jarige Julian R. om een auto te gaan kopen. De mannen delen beiden een liefde voor auto's. Ze gaan daarom nog een rondje rijden met een andere sportauto. Een rondje dat de verdachte, als beroepschauffeur en autoliefhebber, vaker maakte. 

Bij de Opmeerderweg in Opmeer gaat het vervolgens helemaal fout. Op de weg, waar je zestig mag, drukt R. het gaspedaal in. Op de beelden, vastgelegd door de dashboardcamera, is te zien dat de snelheid naar 114 kilometer per uur gaat. "Ik wil je iets laten zien", zou Julian tegen Jorgen hebben gezegd. Eén stuurbeweging later is het gebeurd. De auto raakt in de slip en crasht tegen de bomen. De 29-jarige Jorgen overlijdt korte tijd daarna in het ziekenhuis.

Emotionele slachtofferverklaring

Dat Julian R. het gaspedaal heeft ingetrapt weet hij zich nog te herinneren: "Ik wilde de uitlaat laten horen." De heftige stuurbeweging zag hij pas later terug op de beelden van de dashboardcamera: "Ik wilde laten zien hoe direct de auto reageerde. Dat dit zou gebeuren had ik nooit verwacht. De auto is door de vorige eigenaar juist gebouwd om mee te slalommen. Ik werd daarna wakker met drie ambulances naast me."

Bij de rechtszaak waren veel familie en vrienden van Jorgen. "De dag van het ongeluk stond in het teken van onze toekomst", vertelt de vriendin van Jorgen in een slachtofferverklaring. "We woonden praktisch samen, waren bezig een huis te kopen en zochten een auto die bij onze toekomstdromen paste. De verdachte heeft ons met zijn onverantwoordelijke rijgedrag beroofd van onze toekomst en de liefde van mijn leven."

"De verdachte heeft ons met zijn onverantwoordelijke rijgedrag beroofd van onze toekomst en de liefde van mijn leven"

Partner slachtoffer

Wat bij de familie vooral pijn doet, is dat de verdachte nooit iets van zich heeft laten horen. Waar ze hem eerder ook als slachtoffer zagen, is hun beeld daarover gaan kantelen. Met name na verschillende berichten over het ongeluk op sociale media. "Hij heeft nooit berouw getoond, er kan geen sorry vanaf. Op Instagram schept hij op over zijn auto's, maar geen woord over ons."

Een stomme fout waar geen kwaad achter zat, noemt R. het zelf. Met zijn berichten wilde hij juist mensen waarschuwen om voorzichtig te doen. Welkom op de uitvaart, was hij dan ook niet. "Daarom dacht ik dat de familie geen contact meer met mij wilde."

Tekst gaat verder onder de foto.

Dodelijk ongeluk Opmeerderweg - Foto: Inter Visual Studio

Al eerder raakte Julian R. zijn rijbewijs kwijt omdat hij veel te hard reed, ook was hij eerder betrokken bij een ongeluk. Volgens de officier van justitie had hij dan ook beter moeten weten. Helemaal omdat hij naast autokenner ook beroepschauffeur is. "Hij heeft veel te hard gereden in een aangepaste auto en dat wist de verdachte. Desondanks voert hij de snelheid op en maakt hij een stuurbeweging die niet noodzakelijk is."

Diepmenselijke ramp

De officier van justitie eist acht maanden cel en een rijontzegging van drie jaar. De advocaat van Julian R. vindt dat zijn cliënt moet worden vrijgesproken en spreekt van een diepmenselijke ramp met uitsluitend verliezers. "Het is dat het stuur van deze auto aan de rechterkant zat, anders was mijn cliënt er niet meer geweest. Niemand heeft dit voorzien en gewild. Mijn grote vraag is ook hoe dit heeft kunnen gebeuren."

De verdachte biedt aan het einde van de zitting nog zijn excuses aan. Hij zegt mentale problemen te hebben overgehouden aan het ongeluk en dat hij zijn emoties moeilijk een plek kan geven. "Ik hou altijd het label dat ik iemand in z'n kist heb gereden. Ik ben de eikel die de stuurbeweging heeft gemaakt. Ik vraag niet om vergiffenis, maar hoop dat de nabestaanden ook begrijpen dat ik dit mijn hele leven met mij mee moet dragen."

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak. 

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]