Ga naar Content

Na borstamputatie 'plat' door het leven mogen; daarvoor strijdt Barbara

De Haarlemse Barbara Labrie (55) ondergaat een dubbele borstamputatie nadat ze de diagnose borstkanker krijgt. Ze kiest ervoor om 'plat' door het leven te gaan. De moeite die het haar heeft gekost om een reconstructieve behandeling te weigeren, wil ze anderen besparen.

Barbara (links) met de rest van het bestuur van Ronduit Plat - Foto: NH Media

Voor Barbara Labrie zit vrouwelijkheid niet in het hebben van borsten. Wanneer ze tot tweemaal toe borstkanker krijgt en afscheid moet nemen van haar borsten, wil ze dan ook liever geen reconstructie. Ze ziet meer nadelen dan voordelen. Toch laat ze zich na de eerste operatie ompraten. Artsen willen hun patiënt weer 'heel' maken, legt Barbara uit. Maar daar denkt zij heel anders over:  "Je krijgt twee bobbels terug, geen borsten. Het gevoel is eruit, want je hebt geen zenuwen meer. En er loopt geen bloed meer doorheen, dus ze zijn koud."

Eerste Nederlandse Platdag

Ongemerkt zet Barbara zich er steeds meer voor in dat artsen serieus aan vrouwen de mogelijkheid voorleggen om na een operatie geen borstreconstructie te laten doen. Waar ze inspirerende voorbeelden eerst vooral in Amerika vond, is ze nu zelf een van de gezichten van Ronduit Plat. Een Nederlandse stichting voor vrouwen die bewust plat door het leven gaan of zich over die mogelijkheid willen informeren.

Ze timmeren flink aan de weg. Regelmatig delen ze hun verhaal in de media en op 26 oktober organiseren ze in Amsterdam zelfs de allereerste 'Platdag'.

Lees ook

In het programma Strijders vertellen inspirerende Noord-Hollanders hun verhaal. Stuk voor stuk proberen zij op hun eigen manier de wereld net iets mooier te maken.

Strijders wordt uitgezonden op het TV-kanaal van NH Nieuws en via onze website. Ook zijn de verhalen te beluisteren als podcast. Hier vind je een overzicht van alle Strijders.