Ga naar Content

Populaire acrobatische kantoorklerk verlaat Haarlem en maakt plaats voor een ruiter

Een uitzinnige zakenman die een handstand doet. Of misschien zelfs wel op zijn handen loopt. Het was een van de populairste beelden van de beeldengalerij langs de Dreef in Haarlem. Wás, want het is weg. 'Ein neuer erfolgreicher Tag', zoals het kunstwerk heet, van de hand van kunstenaar Guillaume Bijl, is terug naar België.

Bijl komt uit Antwerpen. Zijn beeld, in het Nederlands vrij vertaald 'een nieuwe succesvolle dag', gaat naar galerie Pieters in Gent. Het stond de afgelopen drie jaar op een sokkel nabij het provinciehuis. "We willen weer vernieuwen. Het is eigendom van een galerie en het gaat in de verkoop", vertelt Jaap van Zetten van Beeldengalerij Haarlem.

Populair

De beeldengalerij loopt langs de Haarlemmerhout richting het provinciehuis. Zo af en toe wordt een beeld vervangen door een ander. De uitzinnig blije zakenman was erg populair. Veel mensen namen een selfie bij het beeld. Afgelopen middag ging het kunstwerk op transport naar Gent.

De sokkel bleef niet lang leeg achter. De acrobatische zakenman heeft plaatsgemaakt voor het beeld 'Monument voor de Bezorger' van de hand van kunstenaar Hans van Bentem. Het is een moderne verwijzing naar een historische ruiter. Naar iemand die veel onderweg is en boodschappen overbrengt. Het beeld is ongeveer 2,5 meter hoog.

Tekst loopt door na de video over de verhuizing van de blije zakenman van Bijl en de komst van de ruiter van Van Bentem: 

Dansende zakenman vertrekt uit Haarlem - NH Nieuws

'Lugubere' nieuwe aanwinst

De beeldengalerij krijgt er nog een nieuw beeld bij, aan het Houtplein. Daar gaat het om het werk 'Hirondelle' van Jackie Sleper. Een op het eerste gezicht wat luguber beeld: een witte zwaluw ligt, met zijn ingewanden eruit (van rood bloedkoraal), in een hand. Daarboven zweeft nog een hand, die de zwaluw lijkt te verpletten. Of juist te willen beschermen? 

Van Zetten associeert het met het laatste. "Het is een heel mooi beeld. Ik vind het niet luguber. Het is de verbeelding van kwetsbaarheid en bescherming", legt Van Zetten uit. "Een symbolische verwijzing naar al het kwetsbare wat beschermd moet worden. Zoals de natuur en nu ook de cultuur."

Vernield beeld 

Het thema van het laatste beeld kan ook verwijzen naar de bescherming van de beeldengalerij zelf. In mei vonden vandalen het namelijk nodig om één van de beelden, 'De Utopist'  van Guda Koster, om te trappen. Het raakte daardoor zwaar beschadigd en is niet meer te restaureren.

Tekst loopt door na de foto. 

Beeld De Utopist vernield in de Haarlemmerhout - Foto: Jaap van Zetten

De zoektocht naar een vervangend beeld loopt nog. Het nieuwe kunstwerk moet volgens Van Zetten 'hufterproof' zijn, omdat de locatie afgelegen ligt en daar weinig sociale controle is. Het mag niet tegen de parkachtige achtergrond wegvallen en moet van grote afstand opvallen. Zoals het kleurrijke beeld van Koster ook deed. Mensen die ideeën hebben, kunnen contact opnemen met Beeldengalerij Haarlem.

Het beeld van Jackie Sleper wordt overigens volgende week vrijdagochtend op het Houtplein geplaatst.   

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]