Ga naar Content

Waarom reden Cilliano V. en Razjinío M. met 'liquidatiepakket' naar Halfweg?

Wat was het plan van Cilliano V. (22) en Razjinío M. (23) toen zij in juni vorig jaar met een vuurwapen in een gestolen auto naar een adres in Halfweg reden? Volgens de bewoner van dat adres - die op een dodenlijst staat - wilden de mannen hem vermoorden, maar dat ontkennen ze gistermiddag tegenover de rechtbank van Haarlem.

Afbeelding van pistool in auto ter illustratie - Foto: Adobe Stock

Venneper V. beweert dat een vriend hem had gevraagd om die avond van 21 juni naar het adres te gaan om drugs of geld te eisen. "Hij had bij hem een kilo coke gekocht en betaald met een kilo goud, maar de drugs niet gekregen", verklaart de verdachte daarover. Het pistool dat in V's jaszak zat was alleen bedoeld om mee te dreigen als het slachtoffer zich zou verzetten. 

"Ik ben helemaal niet gekomen om iemand te vermoorden, noch te verwonden", houdt V. dan ook vol. Voor de klus zou hem een beloning van 10.000 euro zijn toegezegd. Tot een confrontatie met het slachtoffer komt het uiteindelijk niet. Als hij hem tussen een paar auto's door ziet lopen, besluit hij zijn plan te staken. "Mij is verteld dat 'ie vuurwapengevaarlijk was. [...] Ik raakte in paniek."

"Ik kwam alleen een rondje in die auto rijden"

verdachte Razjinío M.

Samen met chauffeur Razjinío M. gaat hij er in de gestolen Audi, waarin ze rondrijden, vandoor. M. beweert niets van een plan af te weten. "Ik kwam alleen om een rondje in die auto te rijden. Ik vond het een leuke auto", verklaart hij.

Dat vinden de officier en rechter niet erg geloofwaardig. Het adres van het slachtoffer stond namelijk in M.'s telefoon en gegevens uit die telefoon laten zien dat hij een paar dagen daarvoor al in de buurt van de woning was. Daarnaast is zijn DNA gevonden op verdachte goederen in de gestolen auto. 

'Liquidatiepakket' in auto en tas

Het slachtoffer besluit de mannen in eerste instantie te volgen en belt later de politie. Agenten traceren de Audi en zetten de achtervolging in. Uiteindelijk gaan V. en M. er te voet vandoor. Beiden worden aangehouden en de politie vist ook nog een tas uit het water. 

Vooral de spullen die in die tas en de gestolen Audi worden gevonden maken dat ook het Openbaar Ministerie (OM) denkt dat de mannen van plan waren om die dag een moord te plegen. Een 'liquidatiepakket' noemt de officier het ook wel. Het gaat om een doorgeladen pistool, bivakmuts, handschoenen en jerrycan met benzine. De Audi heeft een vals nummerbord, het origineel ligt in de kofferbak. 

Zeven jaar gevangenis

Het OM vindt het alternatieve scenario dat V. schetst onbruikbaar. De feiten kunnen niet worden gecheckt, omdat hij de namen van de opdrachtgever en verkoper van de Audi en het pistool niet wil noemen. Volgens zijn advocaat is dat voor de veiligheid van hem en zijn familie.

De officier wil dan ook dat V. en M. beiden zeven jaar de gevangenis in gaan voor de voorbereiding van een liquidatie en in het bezit hebben van een gestolen auto en vuurwapen. Het slachtoffer vraagt daarnaast om een schadevergoeding van 5.000 euro, omdat hij moest onderduiken, niet meer kon terugkeren naar zijn woning en in angst leeft. 

'Hard bewijs mist'

De advocaten van de mannen vinden de strafeis veel te hoog. "Het dossier bevat geen hard bewijs. Er is bijvoorbeeld geen gesprek over een liquidatieplan of SMS met opdracht tot liquidatie gevonden", bepleit advocaat Roy van den Munckhof, die V. verdedigt. Hij vindt het ook onlogisch dat de verdachten niet hebben geschoten als ze het slachtoffer dood wilden hebben. 

Zijn cliënt zou vastberaden zijn om zijn leven te beteren. "Ieder mens maakt fouten. Hij vraagt om vergeving van een fout waarvan hij de consequenties toen niet inzag. Daarnaast heeft hij een kind. Het is onmenselijk om die zo lang zijn vader niet te laten zien." V. heeft zich ingeschreven voor een opleiding en wil gaan werken om zijn schulden af te betalen.  

Beide advocaten vragen de rechter om rekening te houden met de jonge leeftijd van de verdachten. "Mijn cliënt was jong en onbezonnen. Hij gaat het niet meer doen", aldus Van den Munckhof. De rechter doet over twee weken uitspraak.

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]