Ga naar Content

Cultuurfestival Gat in de Dijk is muziekfeest om liefde voor magische plek te delen

Voor het eerst wordt het bijna zwarte dijkmagazijn uit 1930, bij het Gat in de Dijk in de Wieringermeer, het toneel van een muziekfestival. Geen stampende muziek, frietkramen en grote bierpompen maar een klein, intiem feest om de betoverende sfeer van de omgeving niet te verbreken. Tijdens een wandeling op en om de dijk worden bezoekers meegenomen in het verhaal over land en zee, zout en zoet, toekomst en verleden.

Foto: NH Media

Marlies Buurman glundert als ze rondloopt bij het dijkmagazijn. Vroeger werden op deze plek materialen opgeslagen voor onderhoud en reparatie van de dijken. Buurman nam met haar organisatie Culture Matters het oude pand van het Hoogheemraadschap onder haar hoede. Het wordt een plek waar verhalen worden gedeeld over het landschap, over de dijken, over het gevecht tegen het water. Haar plannen zijn nog volop in ontwikkeling, maar dit culturele festival moest er alvast komen. Morgenmiddag om 12.00 uur gaat het festival van start.

"Ik merk dat het belangrijk is om een gemeenschap te betrekken bij wat je aan het doen bent. En dat er hier in de Wieringermeerpolder heel veel enthousiasme en liefde is voor dit gebouw. Als ik hier ben, zie ik dat de mensen graag naar binnen wandelen en nieuwsgierig zijn. Het heeft heel lang leeggestaan en het is zo karakteristiek, zo magisch bovenop de dijk. Heel veel mensen hebben het in hun hart gesloten. Het voelt bijna als een verplichting om er al wat mee te doen."

Wandeling

Bij het festival maken de mensen een muzikale wandeling door de omgeving. Op diverse plekken staan artiesten, singer-songwriters. "We willen dat de mensen het landschap op een mooie manier beleven in een intieme setting. Frank van den Berg heeft de artiesten gevonden, hij heeft veel gedaan voor poppodia in Noord-Holland. Het zijn allemaal jonge, aanstormende talenten."

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: NH Media

Het Dijkmagazijn staat vlak bij de plek waar de Duitsers op 17 april 1945 de dijk opbliezen. De jonge Wieringermeerpolder kwam opnieuw onder water te staan. "Het is een verstilde plek. Ik ben verliefd geworden op de dijkmagazijnen ook vanwege de magische plaatsen waar ze staan: de grens tussen land en water. Waar heb je dit soort plekken waar je kan nadenken over 'waar ben ik nou en wat zie ik?'. Het contact tussen land en water is heel spannend. Ons land is gemaakt uit water."

Buurman heeft de handen vol aan de dijkmagazijnen. Ook bij Medemblik en Scharwoude is ze met de oude gebouwen aan de slag gegaan. Het gebouw in de Wieringermeer nam ze als eerst onder handen. "Voor mij is erfgoed opknappen en herbestemmen fascinerend. Ik ben architectuur-historicus en nu doe ik het zelf van binnenuit. En ik wil het met de mensen samen doen. Alleen maar de deuren open doen, is niet genoeg. Er komen nu al elk weekend mensen hiernaartoe, tot het stormseizoen begint ben ik er. Maar een activiteit organiseren zorgt er ook voor dat mensen elkaar kunnen ontmoeten. En muziek draagt dan bij aan een bijzondere sfeer."

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: NH Media

Het festival is niet het eerste kunststukje dat Buurman neerzet. Vorig jaar lanceerde ze al 'Het Pratende Huis': een luisterwandeling en een podcast. "Ik dacht toen: 'Als ik er niet veel kan zijn, we zijn heel druk met de verbouwing van het dijkmagazijn in Scharwoude, dan moet het huis zichzelf maar pratende houden'. En dit jaar wil ik nog een stapje verder gaan."

Het dijkmagazijn uit 1930 ademt geschiedenis en ook de omgeving zit vol verhalen. "Ik wil nu wat met film gaan doen. Gesprekken vastleggen over de geschiedenis hier en het verhaal over het Gat in de Dijk. Er zijn nog mensen die daarover kunnen vertellen. Daar komt dan een mooie presentatie over."

"Maar het wordt zeker geen standaard tentoonstelling, want daar geloof ik niet in op deze plek. Deze plek houdt mij eigenlijk in toom. Ik ben gek om te programmeren, maar deze plaats heeft dat allemaal niet nodig. Je hoeft alleen maar naar buiten te kijken, het is net een schilderij."

Foto: NH Media

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]