Ga naar Content

Sluiting dreigt voor Museum van de Geest in Haarlem

Het Museum van de Geest, waar de mentale gezondheid centraal staat, is nu zelf een beetje uit balans. Als sponsors en de gemeente niet snel financieel kunnen bijspringen, dreigt het museum de deuren te moeten sluiten. 

Het museum zit sinds 2005 langs de Schotersingel gevestigd in het ruim 700 jaar oude voormalige Dolhuys. Een pand waar mensen met geestelijke problemen werden opgevangen. Het museum gebruikte de naam Dolhuys ook de eerste jaren, maar veranderde die later in Museum van de Geest.

Tekst loopt door na de foto.

Museum van de Geest - Foto: Cor Bouwstra, Verlaan en Bouwstra Architecten

Binnen het museum is voor jong en oud van alles te leren over de mentale gezondheid. Over wat psychische kwetsbaarheid betekent en hoe mensen die ervaren, door middel van bijvoorbeeld interactieve tentoonstellingen. In 2022 ontving het museum nog de prijs 'Europees museum van het jaar' vanwege de innovatieve manier van werken. In Amsterdam is een tweede vestiging waar 'Outsider Art' wordt getoond.

Crisis


Zo feestelijk als de stemming toen was, zo verdrietig is de situatie nu. "We verkeren op dit moment in een financiële crisis", legt Carine Neefjes uit. Ze is één van de managers binnen het museum. 

"Door de naweeën van de coronacrisis en door het uitblijven van structurele overheidssteun gaat het niet goed. Veel culturele instellingen vissen uit dezelfde vijver en daardoor lopen we subsidie mis", vervolgt ze. 

"We hebben twintig jaar lang zelf de broek kunnen ophouden. Dat was heel knap, maar het lukt niet meer. We hopen daarom op financiële steun van sponsors, de gemeente en onze contacten binnen de ggz-instellingen. Het zou heel verdrietig zijn als we moeten sluiten. We zijn het enige museum waar mentale gezondheid bespreekbaar is. Dat is heel belangrijk, helemaal in deze tijden."

Tekst loopt door na de foto. 

Museum van de Geest - Foto: Bastiaan van Musscher

Het personeelsbestand is al gekrompen. De salarissen van oktober kunnen mogelijk niet meer worden uitbetaald. Het is vijf voor twaalf. "Als het zo doorgaat, dan moeten we echt stoppen. Dat zou eeuwig zonde zijn", vertelt Neefjes. 

"We hebben het geld onder meer nodig voor onderhoud van het pand. Het is uniek historisch erfgoed. Daarnaast moeten we natuurlijk ook investeren in nieuwe tentoonstellingen, het uitnodigen van spraakmakende sprekers et cetera." Om 2024 gezond door te komen is er zo'n 700.000 euro nodig.

Crowdfunding

Het museum trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers, waaronder veel jongeren. Naast sponsors en de gemeente hoopt Neefjes dat ook de bezoekers het museum financieel willen ondersteunen. Daarom start vandaag een crowdfundingsactie. De gesprekken met de gemeente lopen nog steeds, maar structurele financiële steun (voor de langere termijn, red.) lijkt er voorlopig niet in te zitten. 

Tekst loopt door na de foto.

Museum van de Geest - Foto: Bastiaan van Musscher

"De gemeente Haarlem heeft de ambities en activiteiten van het Museum van de Geest waar mogelijk altijd ondersteund, omdat het museum een belangrijke rol vervult. Zo heeft de gemeente in het verleden geïnvesteerd in het gemeentelijk pand, het Dolhuys. We vinden het dan ook erg spijtig dat het niet gelukt is om structurele financiering via fondsen op te halen", laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Hij vertelt ook namens de wethouder dat de gemeente het museum als 'boegbeeld' ziet, als belangrijke verbinder tussen cultuur en welzijn. En dat er vanuit de gemeente zo af en toe aan projecten wordt bijgedragen. Maar een structurele financiële bijdrage, is nu niet mogelijk, zo geeft hij aan. Onder andere vanwege 'het financieel perspectief voor alle gemeenten in Nederland.' Het museum beheert ook geen gemeentelijke collectie, wat een belangrijke voorwaarde had kunnen zijn. 

Extra tijd, lening kwijtgescholden?

De gemeente Haarlem heeft wel degelijk willen bijdragen aan een oplossing voor het museum, stelt de woordvoerder. Zo is uitstel van de huurbetaling verleend en geld uitgekeerd om een 'duurzame businesscase' te ontwikkelen. Daarnaast is (financiële) ruimte verleend om de komende twee maanden te zoeken naar bronnen voor structurele inkomsten.

Het museum heeft ook nog een lening uitstaan bij de gemeente. Het college wil samen met de raad praten over het mogelijk kwijtschelden van die lening.

Het Haarlemse college hoopt dat het museum snel plannen maakt voor een 'duurzame financiële toekomst'. Dan kan het museum zo af en toe toch nog geld ontvangen van de gemeente. Zoals het nu ook gaat.  

Door bovenstaande kan het museum mogelijk weer even op adem komen en hoeft de deur voorlopig nog niet dicht. De komende twee maanden is er werk aan de winkel: zoeken naar een goede financiële oplossing voor de lange termijn en een bijpassend businessplan.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]