Ga naar Content

Hoe bekend is Van Heemskerck in Heemskerk?

Vandaag begint 'De Wereld van Maerten', een eerbetoon aan de renaissanceschilder Maerten van Heemskerck. Geboren en getogen in het gelijknamige dorp, heeft Van Heemskerck wereldwijd zijn sporen nagelaten. Zijn werk hangt in prestigieuze musea in Londen en New York. Maar wordt deze meester ook in zijn geboortedorp Heemskerk voldoende erkend?

Weten Heemskerkers die schilder Maarten van Heemskerk is? - NH Nieuws

Nu, 450 jaar na zijn dood, wordt van 28 september tot en met 19 januari 2025 voor het eerst een overzichtstentoonstelling van Maerten van Heemskerck gepresenteerd. Deze tentoonstelling is verdeeld over het Frans Hals Museum, Stedelijk Museum Alkmaar en Teylers Museum, waarbij elk museum een specifieke periode uit zijn loopbaan belicht.

Van Heemskerck-bier

Ruud van Zon, Ambro Louwe, Henk Tijbosch, Frans Koopman en Patrick Vlegels zagen dit als dé uitgelezen kans om Heemskerkers kennis te laten maken met deze grootmeester. "We zijn al twee jaar bezig om dit onder de aandacht te brengen en hebben het destijds aangekaart bij de gemeente, in de hoop dat er faciliteiten beschikbaar zouden komen", zegt Van Zon.

"We hebben zelfs geïnvesteerd in een speciaal Maerten van Heemskerck-bier om hem zo bij een breder publiek onder de aandacht te krijgen."

Programma

Van 14 september tot en met 31 december worden er verschillende activiteiten georganiseerd rondom Maerten van Heemskerck. Met vandaag de feestelijke aftrap plaats in de Dorpskerk. Het hele programma is te zien op heemskerkzeevantijd.nl

💬 Wil je niets missen uit de IJmond?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]