Ga naar Content

Zaalvoetballers Kee & Spigt aan de vooravond van historisch WK: "We willen niet het lelijke eendje zijn"

De Noord-Hollandse zaalvoetballers Steije Kee uit Alkmaar en Mika Spigt uit Julianadorp staan aan de vooravond van een bijzondere gebeurtenis. Het WK begint morgen in Oezbekistan, en Nederland is voor het eerst in 24 jaar weer een van de deelnemers. Kee en Spigt, die uitkomen voor FC Marlène uit Heerhugowaard, zijn beiden geselecteerd voor Oranje. "Ik kan het eigenlijk nog steeds niet geloven." 

Steije Kee en doelman Mika Spigt - Foto: Cees Verhage - FC Marlène

Vooral voor de 21-jarige Kee kwam de selectie voor Oranje nogal plotseling. Vanwege een blessure van Saber Ben Khalou kreeg de Alkmaarder pas een paar dagen geleden te horen dat hij alsnog mee ging naar het WK. "Ik kreeg zondag plotseling een belletje van de KNVB. Ik had niet eens tijd om na te denken. In eerste instantie geloofde ik het ook nog niet, maar de volgende dag zat ik al op een vlucht naar Oezbekistan. Het nieuws dat ik mee mocht was natuurlijk weergaloos", vertelt Kee vanuit het Centraal-Aziatische land. 

"Ik heb mijn best gedaan en uiteindelijk is dat goed genoeg gebleken"

Oranje-doelman Mika Spigt

Doelman Spigt, die afgelopen dinsdag pas zijn negentiende verjaardag vierde, wist sinds begin deze maand dat hij mee mocht. "Na de oefenwedstrijden in Marokko eind augustus, werden de vier keepers bij elkaar geroepen. De bondscoach gaf toen aan voor welke drie keepers hij koos", vertelt een trotse Spigt. "De bondscoach maakt natuurlijk een keuze op basis van oefenwedstrijden, trainingen en ook beelden van de eredivisie. Ik heb daarin mijn best gedaan en uiteindelijk is dat goed genoeg gebleken. Dat is natuurlijk top."

Tekst loop door onder de foto.

Doelman Mika Spigt voorkomt een doelpunt - Foto: foto: Cees Verhage/FC Marlène

Beide Noord-Hollanders zijn tijdens het WK ook kamergenoten. "Het is heel relaxed met z'n tweeën. Iedereen kan gewoon ze eigen ding doen. Al is Mika soms wel een beetje vervelend", grapt Kee. "Maar Stije slaapt heel veel. Hij is wel een beetje lui", voegt Spigt er snel aan toe. 

"Al zou ik één seconde spelen, dan zou dat al heel mooi zijn"

Oranje-international Steije Kee

Voor zowel Kee als Spigt is deel uitmaken van een WK-selectie een ervaring en een beloning op zich. "Al zou ik maar één seconde spelen, dan zou dat al heel mooi zijn. Dan kan je toch maar mooi vertellen dat je op een WK hebt gespeeld", aldus Kee, die bij speelminuten ook gelijk zijn debuut maakt voor Oranje. 

Spigt maakte eerder dit jaar zijn interlanddebuut. Desondanks koestert de doelman geen al te grote illusies. "Het is nu al een supermooie ervaring. Ik ben pas negentien en mijn concurrenten onder de lat zijn een stuk ouder. Manuel Kuijk is de eerste doelman en ik zit in principe op de bank, dus daar moet je ook realistisch in zijn. Maar als ik erin in mag komen, dan zou dat geweldig zijn. Zo niet, dan moedig ik het team aan en help ik waar dat kan."

Tekst gaat verder onder de foto.

Steije Kee gaat namens FC Marlène op het vijandige doel af - Foto: foto: Cees Verhage/FC Marlène

Voor de openingswedstrijd van Nederland tegen gastland Oezbekistan zijn twaalfduizend kaarten verkocht. "Er kunnen er 12.500 in het stadion. Dus het is praktisch uitverkocht", zegt een glunderende Spigt. "Voor zoveel mensen heb ik nog nooit gespeeld. Het meeste was drieduizend man, toen we in Kazachstan moesten spelen. En dat vond ik al heel heftig toen."

"Ik heb getwijfeld of ik nog wel wilde doorgaan met zaalvoetballen"

Oranje-international Steije Kee

Kee speelde nog nooit voor duizenden toeschouwers. Twee jaar geleden voetbalde hij zelfs nog in het tweede elftal van Marlène. "Ik weet ook niet hoe het kan dat het opeens zo snel met mij gaat. Ik denk dat ik het spelletje beter ben gaan begrijpen. Ik heb een aantal jaar geleden nog getwijfeld of ik wel wilde doorgaan met zaalvoetbal. Uiteindelijk heb ik de liefde voor de sport weer helemaal teruggevonden", aldus Kee, die afgelopen seizoen topscoorder was van FC Marlène. 

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Het speelschema van Oranje op het WK futsal - Foto: X: @OranjeFutsal

Hele hoge verwachtingen van Oranje op dit WK mogen we volgens beide zaalvoetballers niet hebben. Spigt: "Het klopt dat alle landen in onze groep hoger staan op de wereldranglijst. Maar wij hebben eerder al tegen Finland en Azerbeidzjan laten zien dat we ook van sterke landen kunnen winnen. We willen niet het lelijke eendje zijn van de groep. Wij willen als groep bewijzen dat we door die poulefase kunnen komen. Als dat lukt, is het toernooi voor Nederland eigenlijk al geslaagd."

Het toernooi van Oranje begint morgen met de wedstrijd tegen het gastland. De aftrap tegen Oezbekistan is om 17.00 uur. De andere tegenstanders in de groep van Oranje zijn Costa Rica en Paraguay.   

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52