Ga naar Content

Politie zal niet staken bij aangekondigde demonstratie van Ajax-fans op Leidseplein

De politie staakt niet tijdens de aangekondigde demonstratie van Ajax-supporters op het Leidseplein. De supporters demonstreren omdat de wedstrijd tegen FC Utrecht aanstaande zondag niet doorgaat vanwege een politiestaking. 

Foto: Inter Visual Studio / Vivian Tusveld

Het protest zal geen onderdeel zijn van de politiestakingen, zo laat een woordvoerder van het Landelijk Actiecentrum Politieacties weten. "Onze actie was gericht tegen de wedstrijd Ajax-FC Utrecht, maar die is door de driehoek afgelast", geeft hij aan. 

"Theoretisch gezien zouden we kunnen zeggen dat we ook bij de demonstratie niet aanwezig zijn, maar het zou flauw zijn om te schuiven. Daarbij kunnen we ook niet zomaar zeggen: dan gaan we nu daar staken. Er zit ook veel voorbereidingstijd in. Dus we zullen politiemensen in ieder geval niet oproepen om het werk neer te leggen."

Drie keer staken

De demonstratie is dus geen onderdeel van de door de politie aangekondigde stakingsacties voor een betere vroegpensioenregeling. De wedstrijd van Ajax was dat wel, voor de derde keer overigens. Eerder werd de wedstrijd Feyenoord-Ajax afgelast, omdat de politie staakte. Toen besloot de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb dat het laten doorgaan van de Klassieker niet verantwoord was. Tijdens NAC-Ajax op 18 augustus staakte de politie ook, maar die wedstrijd ging wel door. 

Foto: NH Media

Aanstaande zondag is de wedstrijd afgelast door de Amsterdamse driehoek. Om die reden demonstreren de supporters deze zondag om 14.30 uur op het Leidseplein. "Mede door deze acties lopen we na zondag drie wedstrijden achter in de competitie en moeten wedstrijden ingehaald worden op ongunstige dagen en tijdstippen", aldus de AFCA Supportersclub.

Gemeente is alert

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de demonstratie van de Ajax-supporters niet is aangemeld. “Maar we nemen het wel serieus. We hebben de aankondiging gezien. We zijn alert.” Op eventuele maatregelen kan ze niet vooruitlopen, dat doen ze nooit. En demonstraties aanmelden is niet verplicht. “Maar het is wel fijn. Misschien doen ze het alsnog.”

Met het wegvallen van de wedstrijd aanstaande zondag, riep de Ajax Supporters Delegatie de Ajacieden op om naar het Leidseplein te komen, om er een 'gezellige middag van te maken'. "Nu wij zondag om 14.30 uur niet in het stadion zijn, hebben we met z'n allen een vrije agenda op dit tijdstip", schrijven zij. "We kunnen onze stem laten horen tegen de aanhoudende politiestakingen tijdens Ajax-wedstrijden. "  

Wat de boosheid van Ajax-supporters betreft is de woordvoerder van het Landelijk Actiecentrum Politieacties begripvol. "Het demonstreren staat hen uiteraard vrij", aldus de woordvoerder. "Toch wil ik nogmaals benadrukken dat we ons niet richten op één club."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]