Ga naar Content
Een persoon met kort bruin haar zit buiten op een bankje en lacht terwijl hij een open boek vasthoudt met de titel "MAMADAG." Ze dragen een grijs jasje over een lichtblauw topje. Er staan weelderige groene planten op de achtergrond.
West-Friesland

Tot het einde zorgde Maretty voor dementerende moeder, nu lanceert ze haar boek

14 september 2024, 17.14 uur
Door: Ramon Besseling · Foto: WEEFF

Ze werkt al jaren met mensen die dementie hebben maar als de ziekte haar moeder treft besluit de 56-jarige Maretty van de Mosselaar om haar verhalen en gevoelens te delen met de wereld. Nu zijn deze verhalen gebundeld in een boek, dat vandaag bij het Rigtershof in Grootebroek wordt gelanceerd. "Veel mensen hebben iets aan die verhalen gehad, en ik hoop dat dat ook nu weer het geval is."

Maretty van den Mosselaar werd geboren in Enkhuizen en groeide op in Bovenkarspel. Inmiddels woont ze voornamelijk op de Utrechtse heuvelrug, en heeft ze een eigen bedrijf in Grootebroek. Door haar werk als contactclown, trainingsacteur en verpleegkundige - wat ze inmiddels meer dan 25 jaar doet - zoekt Maretty naar manieren voor mensen om in contact te blijven met anderen, als dat niet meer vanzelf gaat.

"Ik herkende daarom tien jaar geleden dat mijn moeder met de eerste stadia van dementie te maken kreeg", licht de schrijfster toe. Samen met haar broer en zussen, is ze mantelzorger voor 'mevrouw Van den Mosselaar', zoals haar moeder bekend stond. Ze besluit een blog op te zetten, waar ze verhalen en haar ervaringen deelt. "Daar kreeg ik veel positieve respons op, een hoop mensen vroegen waarom ik er geen boek over zou maken."

Blog transformeert tot boek

De laatste blog dateert van 7 jaar geleden, als haar moeder op 95-jarige leeftijd overlijdt. Het idee om de verhalen in boekvorm uit te gaan brengen, komt later pas. "Ik merkte dat ik even los moest komen van het feit dat ik zo'n persoonlijk verhaal zou schrijven. Maar negen maanden geleden is er een uitgeverij op mijn pad gekomen en zijn we samen gaan kijken naar de totstandkoming van een boek."

"In eerste instantie was ik vrij naïef over het schrijven en dacht ik erover na om mijn eerdere bundels samen te voegen", gaat Maretty verder. "Maar die zijn vaak in de waan van de dag, worden met foto's en video beschreven, of in een bepaalde tijd. Toen ik alleen tekst overhield had ik veel dingen dubbel op papier en viel veel weg. Dus alles moest opnieuw geschreven worden. Dat was nog best ingewikkeld."

Lapjesdeken een mooie herinnering aan moeder

Het opnieuw lezen van haar blogs zorgt ervoor dat Van den Mosselaar voor haar gevoel naar die tijd terugkeert. Een verwerking van die tijd noemt ze het niet. "Het is meer een realisatie van wat er toen gebeurde en een 'helikopterview' op mijn gedachten van die tijd. Dat was heel bijzonder om mee te maken."

Het boek is volgens Maretty allesbehalve een somber verhaal, want naar eigen zeggen heeft ze destijds ook een leuke periode gekend. "Het verhaal is daarom ook grappig en liefdevol." De mooiste passage uit het boek? Dat is het verhaal over een zelfgemaakte deken. "Mijn moeder breide veel. Ik heb haar wol in verschillende kleuren gebracht om mee te werken", licht Maretty toe.

"Met de lapjes van 30 bij 30 centimeter hebben we een deken gemaakt, die ik nog steeds koester", gaat ze verder. "Toen we het haar lieten zien, kon ze zich niet meer alles herinneren. Maar sommige kleuren nog wel. Het is een voorbeeld van warmte en moederliefde."

Boekpresentatie in Rigtershof

Inmiddels is na negen maanden de geboorte van haar eerste boek een feit, en is deze vandaag bij Omringlocatie Rigtershof in Grootebroek gepresenteerd. Haar boek 'Mamadag, tot de dementie ons scheidt' is vanaf komende maandag verkrijgbaar.

"Ik had mezelf deze week een soort van 'strafwerk' opgelegd", lacht Van den Mosselaar. "Omdat veel mensen het boek in de voorverkoop besteld hebben, krijgen zij een gesigneerd exemplaar. Ook is er interesse vanuit Alzheimercafé's, de zorg en gemeenten gekomen. Ik hoop dat veel mensen er iets aan hebben."

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]