Ga naar Content

Rust terug bij hoofdbureau politie Amsterdam na protest Ajax-fans, acht aanhoudingen

 Bij het hoofdbureau van de politie in het centrum van Amsterdam is de rust teruggekeerd. Ajax-supporters richtten daar zondagmiddag vernielingen aan bij een protest tegen de politieacties voor een vroegpensioenregeling. Volgens een politiewoordvoerder werd een slagboom afgebroken en naar het cellencomplex gegooid. Ook werden politiefietsen gesloopt. Acht mensen zijn aangehouden.

Foto: Inter Visual Studio / Michel van Bergen

"Ondanks vele waarschuwingen blijft een groep de confrontatie zoeken. De mobiele eenheid voert nu charges uit om deze groep te verdrijven", meldde de Amsterdamse politie eerder. Supporters pleegden vernielingen aan onder meer het politiebureau en politievoertuigen.

De eerste demonstranten kwamen rond 14.30 uur samen op het Leidseplein. Al snel nam de grootte van de groep toe. Betogers droegen fakkels en er werden rookbommen afgestoken. Ook blokkeerde de groep de doorgang van trams, waarbij sommige supporters op de ruiten sloegen. Een enkeling klom in een verkeerspaal. Inmiddels is een groep betogers aangekomen bij het hoofdbureau van de politie op de Elandsgracht.

De afgelaste wedstrijd van deze zondagmiddag tegen Utrecht is de tweede wedstrijd die Ajacieden in korte tijd hebben moeten missen vanwege politiestakingen.

In het statement dat deze week werd gedeeld zijn de supportersclubs duidelijk: de maat is vol. "Wij, Ajax-supporters, zijn er helemaal klaar mee dat de wedstrijden van Ajax continu doelwit zijn van dit soort politieacties", viel er te lezen. "Mede door deze acties lopen we na zondag drie wedstrijden achter in de competitie en moeten wedstrijden ingehaald worden op ongunstige dagen en tijdstippen."

De gemeente liet eerder aan AT5 weten de aangekondigde demonstratie 'gezien te hebben, deze serieus te nemen en alert te zijn'. 

Wedstrijden afgelast

De wedstrijd voor deze zondagmiddag werd afgelast door de Amsterdamse driehoek. Om die reden demonstreren de supporters deze zondag om precies die tijd, 14.30 uur, op het Leidseplein. "Mede door deze acties lopen we na zondag drie wedstrijden achter in de competitie en moeten wedstrijden ingehaald worden op ongunstige dagen en tijdstippen", aldus de AFCA Supportersclub.

Een woordvoerder van het Landelijk Actiecentrum Politieacties vertelde de boosheid van de Ajax-supporters te begrijpen. Wel gaf hij aan dat de actie niet gericht is op één club, Ajax. 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]