Ga naar Content

Wéér tiener in de IJmuider drugsoorlog: 19-jarige verdacht van dodelijke schietpartij

Een 19-jarige zonder vaste woonplaats wordt verdacht van een dodelijke schietpartij op 13 februari in IJmuiden. Hij is de tweede tiener die gelinkt wordt aan recent drugsgeweld in de stad. Volgens het Openbaar Ministerie wijst het bewijs, waaronder getuigen, een pistool en sporen in de vluchtauto, op zijn betrokkenheid. 

Foto: AT5

Volgens het OM zocht de verdachte de 26-jarige Eric S. op dinsdagavond 13 februari op in de Kromme Mijdrechtstraat, een smalle straat in het centrum van IJmuiden, en schoot hem dood. Na de beschieting zou de verdachte in de kofferbak van een vluchtauto zijn gedoken en met zijn 23-jarige chauffeur zijn weggereden, verklaarde de officier van justitie vandaag in de rechtbank van Haarlem. 

Dat alles blijkt volgens de officier van justitie uit een flinke stapel bewijs, waaruit ze vandaag 'maar een greep doet' in de rechtszaal. Verschillende getuigen hebben de vluchtpoging gezien en gefilmd. Ondanks het donkere tijdstip was de verdachte herkenbaar aan zijn opvallende 'kromme loopje', aldus het OM.

De verdachte en Eric S. hadden al enkele dagen ruzie, blijkt uit communicatie tussen hen en anderen. 

De 19-jarige bedreigde een vriend van S. om zijn locatie te achterhalen, maar deze gaf geen informatie. S. bedankte hem later via Whatsapp. Een dag na zijn dreigement werd de scooter van de 19-jarige verdachte in brand gestoken. 

S. was op dat moment net twee maanden vrij na een vijfjarige gevangenisstraf voor bedreiging, mishandeling en vernieling.

DNA en schotresten

Na de dodelijke schietpartij wisten de schutter en de chauffeur aanvankelijk te ontsnappen, maar de politie vond later de vluchtauto. In de kofferbak werden het DNA van de 19-jarige verdachte en schotresten van het pistool gevonden, meldt het Openbaar Ministerie.

Lees ook

De verdachte had het wapen al een week in bezit en zou het eerder die week voor een andere bedreiging of schietincident hebben gebruikt, maar details daarover worden pas op 2 december besproken in de volgende zitting.

De rechtbank zal de zaak rond de dood van Eric S. waarschijnlijk pas in 2025 inhoudelijk behandelen, omdat er nog aanvullend onderzoek wordt gedaan naar onder andere computers en telefoons van meerdere verdachten. De 19-jarige en drie medeverdachten, waaronder de 23-jarige chauffeur, worden dan samen berecht.

Weer een tiener

Het is vandaag voor de tweede keer in korte tijd dat het OM een tiener verdenkt van ernstig geweld in IJmuiden. Twee weken geleden bleek dat het OM een 13-jarige verdenkt van brandstichting en het veroorzaken van een explosie. Dat zou hij in opdracht van een 19-jarige en 22-jarige verdachte hebben gedaan.

Vanaf november waren er volgens de politie in vier maanden tijd ruim dertig 'zware geweldsincidenten' in IJmuiden. Volgens het OM probeerden zeker vier groepen uit te maken wie de baas is over de drugshandel in IJmuiden.

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.