Ga naar Content

Koken met Kok: zomerse paddenstoelen en de perfecte omelet

In deze derde aflevering van Koken met Kok gaan we eropuit om - in de zomer - paddenstoelen te zoeken. Dat lijkt misschien onmogelijk, maar het resulteert in een heerlijke paddenstoelenomelet.

Cantharellen uit het plantsoen in Bergen - Foto: NH Media/Stephan Roest

Wist je dat je het hele jaar door paddenstoelen kunt vinden in de natuur? We vinden ze in Bergen, vlakbij het bos. Hoewel de eerste exemplaren vieze en vooral ook oneetbare karbolchampignons zijn, zijn er uiteindelijk genoeg cantharellen te vinden, perfect voor in een omelet. Pieter Kok kookt ze in de biologisch-dynamische kwekerij Vrij Waterland in Haarlem, waar hij zijn keuken heeft opgezet. 

Omelet met mierikswortel en cantharellen

Ingrediënten voor 4 personen:

- 6 eieren
- een paar stengels bieslook - als dat lukt mét bloemetjes
- 4 cm mierikswortel of al geraspt in een potje
- 150 gram cantharellen
- 2 bosuitjes
- olijfolie
- witte wijnazijn
- een snuf peper en zout

Breek de eieren in een grote kom. Snijd de bieslook in ringetjes en doe deze erbij. Breng het mengsel op smaak met wat zout en peper, voeg ongeveer twee eetlepels water toe en roer door elkaar. Rasp de mierikswortel, als dat nog niet is gedaan, en houd het goedje scherp met een scheutje azijn. Snij de bosui in kleine plakjes, poets en halveer de cantharellen.

Doe dan wat olie in de pan, doe als die op temperatuur is de bosui ook en erin en voeg de cantharellen toe, voet een beetje zout toe tot alles wat zachter wordt. Doe dan het ei-bieslookmengsel erbij en spatel op niet al te hoog vuur om. Voeg de mierikswortel op het laatst toe en roer nogmaals door. Maak af door, als je die kan vinden, wat mooie bieslookbloemetjes erover te doen. Eet smakelijk!

Een heerlijke omelet met cantharellen. - Foto: NH Media

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.