Ga naar Content

Vogelverhuizing in Zandvoort: nieuwe broedplaatsen voor zwaluw en beschermde uil

De gemeente Zandvoort heeft nieuwe broedlocaties gevonden voor een kerkuil en een boerenzwaluw. De vogels verblijven nu nog in de voormalige manege Rückert, tegen de wijk Nieuw-Noord aan. De manege moet plaats maken voor woningbouwproject Heimanshof, maar niet voordat de vogels definitief gevlogen zijn. 

Het is zeker niet alledaags werk voor ambtenaren van de gemeente: zoeken naar nieuwe broedplaatsen voor een kerkuil en een boerenzwaluw. De vogels broeden nu nog op hun nesten in de voormalige manege, terwijl de gemeente op die locatie zo'n vijftig woningen wil bouwen.

Een kerkuil en een zwaluw mag je niet zomaar even vangen, in een kooitje doen en verplaatsen. Het zijn namelijk beschermde diersoorten. 

Tekst loopt door na de foto.

Een kerkuil - Foto: Foto: Kerkuilenwerkgroep Hoorn

Na een korte speurtocht is het gelukt: er komen nieuwe nestkasten voor beide vogels op het verderop gelegen golfterrein en bij de hockeyvelden. Eentje voor de boerenzwaluw aan de dakrand van de hockeykantine en voor de uil in een ruimte boven de kleedkamers en nog één op het golfterrein.

De kerkuil heeft hiermee twee opties. Het kan namelijk zijn dat de roofvogel een van de twee nieuwe nesten afkeurt.

Vleermuizen en een huismus

Naast de kerkuil en de boerenzwaluw blijken er ook nog vier soorten vleermuizen en een huismus in en bij de oude manege rond te vliegen. Volgens de woordvoerder hoeven daar geen nieuwe onderkomens voor gevonden te worden. "Want ze hebben nu geen verblijfplaats in de manege."

Tekst loopt door na de foto.

Foto: Manege Rückert in Zandvoort

Ruud Leblanc van Kerkuilenwerkgroep Noord-Holland deed onderzoek naar de aanwezigheid van de kerkuil in de Zandvoortse manege. Er ging ook een gerucht dat er meerdere waren. In het verleden was er sprake van dat er een uilenkoppeltje met 'jonkies' verbleef.

"Hoeveel het er inmiddels zijn en hoe oud ze zijn, dat kan ik nu niet bepalen. Het zijn geen kooivogels die je even telt en waarvan je weet wat de leeftijd is", legt Leblanc uit.

'Uilen niet de schuld van vertraging woningbouw'

"Vorig jaar zijn er een onbekend aantal jonge kerkuilen uitgevlogen, maar dat was voordat de gemeente contact met mij heeft gezocht", vervolgt de kerkuilenexpert.

Hij vindt niet dat het de schuld van de vogels is dat het woningbouwproject inmiddels vertraging heeft opgelopen. "De gemeente heeft in een veel te laat stadium ecologisch advies gevraagd om te onderzoeken of er beschermde fauna aanwezig was. Toen men constateerde dat er kerkuilen en zwaluwen zaten werd aan mij advies gevraagd over de uilen."

De nieuwe locaties voldoen aan de adviezen van Leblanc. Ondanks het wat late verzoek, is de samenwerking met de gemeente verder prettig verlopen, stelt hij. Er was nog wel een ontheffing nodig van omgevingsdienst Noord-Holland Noord om de nestkasten bij de hockeyclub te mogen plaatsen. Dat is inmiddels rond, volgens de woordvoerder.

Tekst loopt door na de foto.

Boerenzwaluwen - Foto: NH Media/ Jurgen van den Bos

Voordat de sloopkogel door de manege gaat, moet de kerkuil eerst nog drie maanden wennen aan het nieuwe onderkomen. Leblanc houdt ook een kleine slag om de arm. "Het is niet zo dat de uilen automatisch naar de nieuwe onderkomens 'verhuizen', maar dit heeft wel een reële kans van slagen."  

Scouting Stella Maris-St. Willibrordus moet net als de vogels ook wijken voor het woningbouwproject. Een nieuwe locatie is nog niet gevonden. De eerste fase van het project is inmiddels gestart. De bouw volgt over enkele jaren. De woningen komen tussen de duinen en de huidige wijk te staan. Onder andere jongeren kunnen daar wonen. De roep om nieuwe woningen is groot in het kustdorp.

Wanneer en of de uil intrek neemt in het nieuwe verblijf, is onduidelijk. "We kennen de planning van de uil niet", laat de gemeentewoordvoerder met een knipoog weten. Ook Leblanc weet het niet. "Het is koffiedik kijken. Als de 'gewenningsperiode' eenmaal voorbij is, is er bij aanvang van de sloop geen uil meer te zien in de manege." 

Hazelworm en zandhagedis

Overigens vindt op het terrein nog aanvullend onderzoek plaats naar de aanwezigheid van de beschermde hazelworm, zandhagedis en rugstreeppad. Om die laatste twee was veel te doen rondom de verbouwing van het circuit om de Formule 1. Mochten de worm, de hagedis en de pad geen zand in de motor strooien, dan kan de bouw van Heimanshof in 2026 beginnen. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]