Ga naar Content

Medemblik start 'dag der dagen' met 250 biefstukken: "Dit wil ik iedere dag wel!"

Er is in de ochtenduren van de harddraverij in Medemblik nog geen paard op de baan te bekennen, maar toch is het al gezellig druk in de stad. 250 diehards beginnen 'de dag der dagen' al om 10 uur 's ochtends, met biefstuk als ontbijt. "Voor een lekker biefstukkie kom ik mijn bed wel uit."

Biefstukontbijt in Medemblik - NH Nieuws / Michiel Baas

De vrienden Patrick Knoops, Sander Hagemeijer en Joris Vermeulen uit Medemblik zijn er op tijd bij. Om klokslag 10 uur zijn zij de eersten die zich melden om te genieten van hun gereserveerde biefstuk. "Heerlijk", zegt Vermeulen. "Normaal begin ik deze dag wat later, maar voor een lekker biefstukkie kom ik wel wat eerder mijn bed uit." 

Hij neemt nog snel een hapje vlees, gedoopt in de jus. Het bijbehorende witte brood is al op, net als het glas bier. "Een echt mannenontbijt zo. Dit wil ik elke dag wel!"

250 biefstukken serveren in twee uur tijd

Voor Michel Meijer van Bistro op 3 begon de dag nog veel eerder. Voor hem lag de schone taak weggelegd om de 250 biefstukken in twee uur te serveren. "Dat wordt nog wel een aardige klus", zegt hij. 

Hij kent als geen ander het belang van de harddraverij, die in Medemblik niet voor niets bekend staat als 'de dag der dagen'. "Iedereen kijkt hier uit naar één dag: de derde maandag van september."

Vanaf 7.00 uur is hij bezig om het eten - naast de 250 biefstukken ook 45 witte broden en een paar flinke pannen met jus - op tijd gereed te hebben. "Er wordt heel enthousiast op gereageerd en de dag met feestgangers begint zodoende lekker vroeg."

Biefstukontbijt met 250 biefstukken - Foto: NH Media / Michiel Baas

En dat is precies de bedoeling, weet Sjors Heestermans. Hij is secretaris van Prins Hendrik, de vereniging die de harddraverij organiseert. Zij initieerden het ochtendprogramma Opdraven, waar het biefstukontbijt sinds vorig jaar deel van uitmaakt.

"Omdat we zagen dat zeker jeugd eerst bij vrienden gingen zitten, terwijl we de mensen op de baan willen zien. Zoals je ziet, is er al best wat jeugd aanwezig, dus dat doel is bereikt." Naast het biefstukontbijt was er vanochtend ook een optreden van de populaire zanger Yves Berendse. 

10 biefstukken tegelijk

250 biefstukken verlaten ondertussen in een moordend tempo de keuken van Michel. "Hoe je het maakt? Per 10 tegelijk. Daarna gaan ze in de oven en bewaren we ze in een warmhoudkast. Het doel? Dat mensen blij zijn, dat is toch mooi?!" 

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]