Ga naar Content

Regenachtige start, zonovergoten eind: paviljoenhouders blij met strandseizoen

Na regen komt zonneschijn, bleek afgelopen zomer. Wat gestart is als een rampzalig seizoen voor strandpaviljoenhouders is toch nog geëindigd in succes, zo blijkt uit een rondvraag van NH. 

Volle stranden bij Zandvoort - Foto: NH Media / Fred Segaar

Wekenlang leek het erop dat geen zonnetje ons gegund was. De lente was de warmste ooit, maar dat betekent niet dat de zon ook scheen. Het KNMI spreekt van de op één na natste lente sinds het begin van de metingen.

En dat is, weken later, nog steeds te zien. De duinen in Kennemerland zijn nog steeds drijfnat, en wandelpaden onbegaanbaar. Toch sloeg het weer half juli eindelijk om, en begon de zomer. Strandpaviljoenhouders kregen weer lucht.

Inmiddels is het einde van de zomer in zicht, en blikken de ondernemers tijdens de laatste nazomerweek terug op een goed seizoen. Eigenaren Beaudine en Bas van Beachclub 10 in Zandvoort: "Het begon rampzalig, maar 18 juli begon de zon te schijnen, en die bleef schijnen. Dat is gelijk met de start van de zomervakantie, dus iedereen was vrij. We hebben echt een goede zomerperiode gehad, dus we kijken met plezier terug op dit seizoen."

Toerist vreest regen niet

Gelukkig was er voor 18 juli nog wel wát te verdienen. Er waren veel Duitse toeristen, en volgens Beaudine maakt het de Duitser niet veel uit of het 25 graden is of dat het regent. "We hebben een restaurant, daar kwamen wel gasten gelukkig."

Een stukje hoger in de provincie, bij Paal 6 in Julianadorp, spreekt de enthousiaste teamleider ook over een mooi seizoen. "Ik heb de exacte cijfers niet paraat, maar we hebben goed gedraaid. We zien wel dat mensen iets zuiniger zijn. Waar toeristen soms iedere dag terugkwamen, is dat nu soms twee keer per week. Alles is duurder geworden, en dat merk je. Maar al met al hebben we niks te klagen, we hebben weer genoten."

NH maakte aan het begin van het strandseizoen een rondje bij strandpaviljoens om te kijken of ze klaar waren voor het zomerseizoen, bekijk de reportage hier terug. Tekst gaat verder onder de video. 

Strandtenten maken zich klaar voor het zomerse weer - NH Nieuws

Bij Beach Club Oost in Wijk aan Zee ging het koude bier en de frisjes als warme broodjes over de toonbank. Naar eigen zeggen hebben ze daar ook tijdens het slechte weer prima gedraaid, met dank aan de vaste gasten. "Maar met het mooie weer gingen we echt pieken. Dat was echt fijn." Ook voor de laatste zomerdagen staan er nog meerdere boekingen gepland. "We gaan er nog even voor."

Onmogelijke inhaalslag

Koninklijke Horeca Nederland beaamt het positieve geluid, maar zet er wel een kanttekening bij: "Het voorseizoen verliep moeizaam en het is helaas vrijwel onmogelijk om een langdurige periode van enkele maanden volledig in te halen. Een niet-verhuurde kamer of een niet-bezette stoel kun je immers niet achteraf alsnog bezetten", aldus een woordvoerder van KVN.

"Het is ook belangrijk te benadrukken dat geen enkel paviljoen kan draaien op alleen de mooie dagen. Een stabiele basisomzet, bijvoorbeeld door restaurantomzet en feesten en partijen, is cruciaal."

Lees ook