Ga naar Content

Vermeende slachtoffers in zaak tegen Martijn N.: "Je hebt mijn toekomst afgenomen"

In de zaak tegen modeprominent Martijn N. kwamen vandaag de vermeende slachtoffers aan het woord. De jonge mannen keken volgens de officier van justitie tegen hem op en waren fysiek en mentaal niet in staat tegenwicht tegen hem te bieden. Een aantal van hen zegt voor het leven te zijn beschadigd. 

Rechtbank Amsterdam - Foto: NH/Jouri Bakker

De aangiften hadden volgens het Openbaar Ministerie eenzelfde patroon. Het contact gaat via social media, de seks is hardhandig en altijd op initiatief van N.. Voor de verkrachting zet N. vaak een Disneyfilm op. 

Wurgen

V. is een van de slachtoffers die vandaag aanwezig was. Toen hij Martijn N. ontmoette was V, een jong en veelbelovend danstalent. Hij sprak af bij N. thuis en het misbruik gebeurde volgens hem in een aantal seconden. "Ik weet niet wat ik erger vond: het misbruik of het wurgen. Toen hij me wurgde, dacht ik dat dit het einde zou zijn."

Nadat het gebeurde was V. doodstil. "De tranen stonden in mijn ogen. Hij deed alsof er niets gebeurd was. Alsof het dagelijks werk was. Wat achteraf dus ook zo bleek te zijn", vertelt hij. Achteraf bracht N. hem met de fiets naar school. 

Daarna ging het steeds slechter met V. Hij kreeg een positie bij een balletgezelschap in het buitenland, maar door een ernstige knieblessure kon hij niet langer dansen. Dit leidde ertoe dat verdrongen emoties naar boven kwamen en hij de traumatische gebeurtenis opnieuw beleefde. Hij kreeg last van depressies en suïcidale gedachten. Dansen was voor hem niet meer mogelijk. "Je hebt me mentaal gebroken en mijn toekomst afgenomen", vertelt hij tegen N. in de rechtbank. 

"Hij vroeg het niet, hij deed het gewoon"

Een slachtoffer

Ook W. deed zijn verhaal. Hij was vijftien jaar toen hij op date ging met Martijn N. Toen ze op zijn bed zoenden, was dat volgens hem niet onprettig. Maar vervolgens legde N. hem op zijn buik en begon hem anaal te penetreren. "Hij vroeg het niet, hij deed het gewoon. Vanwege mijn leeftijd lukte het me niet om nee te zeggen. Achteraf had ik het gevoel dat ik gebruikt was", vertelt hij tegen de rechter met tranen in zijn ogen. 

W. zegt er nog steeds veel last van te hebben. "Zelfs tot op de dag van vandaag is casual seks lastig. Ik heb last van schaamte, verdriet en andere moeilijke emoties. Ik ben ervan overtuigd dat Martijn gestraft moet worden en psychische hulp nodig heeft."

"Leven waar ik trots op kan zijn"

Martijn N. is aanwezig in de rechtbank en hoort alle verhalen aan. Hij herkent zich niet in de verhalen van de slachtoffers. Het is niet zijn belevenis geweest. "Het neemt echter niet weg dat het me raakt. Het is toch pittig om dit over jezelf te horen”, vertelt hij. 

OM eist acht jaar cel 

Het Openbaar Ministerie heeft maandag acht jaar gevangenisstraf geëist tegen ex-directeur van modeplatform Moam, Martijn N. voor een reeks verkrachtingen, ontucht met minderjarigen en een poging tot zware mishandeling.

Hij vertelt de rechter dat het naar omstandigheden goed gaat. "Ik heb een baan van 32 uur, ik heb nu anderhalf jaar een relatie en de band met mijn ouders is goed. Ik heb een leven waar ik nu ontzettend trots op kan zijn." Hij is van plan in de toekomst een doorstart te maken met Moam.

De rechter vraagt later of het goed met hem gaat. Hij reageert cynisch: "Hoe kan het goed gaan als er 8,5 jaar boven je hoofd hangt? Je probeert er het beste van te maken."

Wegkwijnen

B. vertelt N. dat hij wist dat "dit hele ding met jou" zou uitmonden in een rechtsgang van deze proportie. "Ik vind dat je als crimineel in een zwaarbeveiligde gevangenis moet wegkwijnen. Je bent op een ontzettend smerige manier met jonge mensen - met mij - omgegaan." 

"De seks met jou was dwingend en denigrerend. Het was alsof je me had toegevoegd aan je lijstje met domme, provinciale jongens." Een aantal andere slachtoffers koos er bewust voor om niet bij de zitting aanwezig te zijn, omdat het te traumatisch zou zijn.

Martijn N. zelf stelde vorige week dat hij naar schatting 1900 bedpartners heeft gehad, maar dat hij nooit iemand heeft gedwongen tot iets wat iemand niet wilde. Hij zou bij geen van de verkrachtingszaken een duidelijke 'nee' hebben gehoord, maar vaak ook geen duidelijke 'ja'. 

De uitspraak wordt verwacht op 23 oktober.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]