Ga naar Content

In het Westfries Museum kun je Rembrandt zien én eten

In het Westfries Museum in Hoorn is op dit moment een grote tentoonstelling van etsen van Rembrandt te zien. Kunstenares Anat Ratzabi maakte van verschillende figuren uit Rembrandts kunstwerken beelden. Anat werkt niet alleen met brons maar ook met chocolade. "Ze lijken op bronzen beelden, maar je kunt het eten. Dat maakt het speels", aldus Anat. 

Anat en Rembrandt - NH Nieuws

"De beelden zijn van Rembrandt, maar ook van mij", zegt Anat met een brede lach op haar gezicht. Ze spreekt vol enthousiasme over haar beelden.

Voor de tentoonstelling met etsen van Rembrandt maakte Anat Ratzabi een aantal bronzen beelden van figuren uit de kunstwerken van Rembrandt. Door er beelden van te maken haalt ze de figuren van het platte vlak en maakt ze het voor de toeschouwer mogelijk om de figuren van meerdere kanten te bekijken.

"Je kan er omheen lopen, en zo komen ze op een andere manier tot leven", zegt Anat. Ze raakt de beelden ook voortdurend aan. "Ik weet niet of het museum dat goed vindt, maar voor mij is het een manier om dichter bij de kunst te komen. Dat doe ik met beelden van Auguste Rodin ook altijd", lacht Anat. 

Favoriet van Anat is het beeld van de waterende vrouw. "Het is geweldig hoe Rembrandt deze gewone volksvrouw die in een onbewaakt moment ongegeneerd ergens gaat zitten plassen heeft afgebeeld", vertelt Anat "Naakt kwam natuurlijk vaker voor in de kunst maar niet op deze manier. Dat is een van de dingen die ik zo bewonder aan Rembrandt."

Anat en de waterende vrouw - Foto: NH Media

Anat maakt niet alleen beelden van brons, maar ook van chocolade. Ze laat een zelfportret van Rembrandt in chocolade zien die in de museumwinkel te koop is. "Het is interessant materiaal, want het lijkt op brons, maar het is eetbaar en daardoor speels. To eat or not to eat, speelt altijd mee", vertelt Anat met een glimlach.

"En ik gebruik het niet alleen op commerciële manier, zoals met de Rembrandthoofdjes, maar ik maak met chocolade ook hele kunstinstallaties." Voor Anat is er geen verschil tussen werken in brons of in chocolade. "Het beeldhouwen blijft hetzelfde. Het afgietsel is alleen verschillend. En brons heeft natuurlijk een bepaalde status, maar chocolade mag er ook zijn."

Beeld in chocolade - Foto: NH Media

De tentoonstelling Rembrandt de fotograaf, met de beelden van Anat Ratzabi en de grootste collectie Rembrandt-etsen die ooit in Nederland te zien is geweest, is tot en met 3 november te zien in het Westfries Museum in Hoorn. 

Culture Club bij NH Nieuws

Culture Club is het wekelijks cultuurprogramma van NH Nieuws. Verslaggevers Roos Elkerbout en Ron Flens gaan om langs bij kunstenaars, bands, theatermakers en schrijvers  om in beeld te brengen wat er speelt op cultureel gebied in onze provincie. 
 
Culture Club is wekelijk te zien op NH televisie op donderdag vanaf 17.15 uur en dan ieder half uur herhaling.  Alle uitzendingen van Culture Club zijn te zien via deze link.