Ga naar Content
Een gezin van vier zit op een bank in een woonkamer. Van links naar rechts zijn er een volwassen man, een jonge jongen in een rood shirt, een volwassen vrouw en een klein kind met blond haar. Een boekenplank vol met verschillende boeken is zichtbaar op de
Zaanstreek-Waterland

Gezin op straat door nieuwe huurregels: "Los het op, dit kan niet!"

17 september 2024, 14.12 uur · Aangepast 17 september 2024, 15.23 uur
Door: Mischa Korzec · Foto: NH Media

Timo en Anina leken alles voor elkaar te hebben. Ze woonden bijna twee jaar in een mooi huis in Monnickendam, de kinderen zaten op een school in de buurt en ze hadden werk en een sociaal leven om de hoek. Maar dat leven is nu omgeslagen in een nachtmerrie, want de huisbaas heeft laten weten dat hij het niet meer aan ze wil verhuren, omdat het voor hem niet meer rendabel zou zijn.

"Op 31 augustus hoorden we dat we er op 1 november uit moesten", zegt Timo Boven uit Monnickendam. Hij kwam hier twee jaar geleden wonen met zijn vrouw Anina en kinderen Cleo (3) en Noah (5). Een perfecte uitkomst, want de ouders van Timo wonen ook in Monnickendam.

De nieuwe huurwet moet zorgen dat huurders van woningen beter beschermd zijn, maar het reguleren van dat middensegment zorgt er ook voor dat veel huiseigenaren het niet meer aantrekkelijk vinden om hun woning te verhuren. De Raad van State waarschuwde daar in november vorig jaar al voor, en voor Timo en Anina wordt het werkelijkheid.

De huisbaas laat in een reactie weten dat hij het huis gaat verkopen vanwege die nieuwe regels, helaas voor het gezin ver boven hun budget. "Nu zijn we als een gek op zoek naar een huis, maar dat is in deze markt lastig," laat Timo weten. Onlangs werden ze met een paar duizend euro overboden. "Nu gaan we waarschijnlijk wonen bij mijn moeder op zolder."

Lees ook

Anina werkt in het onderwijs en Timo laat zich omscholen om in de zorg te gaan werken. De twee verdienen te weinig om een gemiddeld huis in de buurt te kopen, maar verdienen net te veel om in aanmerking te komen voor sociale huur. Soms komen er extreme oplossingen in hun hoofd op.

Mazen van de wet

"We kunnen op papier scheiden of ik kan stoppen met werken", overweegt Timo. Maar dat vinden ze echt de omgekeerde wereld. "Uiteindelijk gaat het erom dat je ergens terechtkunt, en dat betekent dat je de mazen in de wet moet vinden, wat je liever niet doet. Maar het schiet wel door je hoofd," aldus Anina.

Gezin op straat door nieuwe huurregels - NH Nieuws

Vandaag, op Prinsjesdag, komt het kabinet met nieuwe plannen. Timo en Anina hopen op nieuwe huurregels en meer woningbouw. "Los het alsjeblieft op", zegt Timo. "En zorg ervoor dat er niet heel veel mensen op straat komen."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]