Ga naar Content

'Superkolonie' mieren teistert Velsen-Zuid: mediterraan draaigatje slaat toe

De bewoners van de Goeman Borgesiuslaan in Velsen-Zuid worden al tijden lastiggevallen door het mediterraan draaigatje, een invasieve mierensoort waarvan de naam schattiger klinkt dan hij in werkelijkheid is. Zowel op straat als in de woningen krioelt het van de beesten. Jinke Roode en Claudia Boerhof trekken al tijden bij de gemeente aan de bel, tot nu toe zonder veel succes. 

Mierenplaag in de Goeman Borgesiuslaan. - NH Nieuws

De bewoners van de Goeman Borgesiuslaan in Velsen-Zuid hebben al maanden last van het mediterraan draaigatje, een exotische invasieve mier. Deze mieren zijn in staat om ‘superkolonies’ te bouwen die wel honderden meters lang kunnen worden. Met soms wel tienduizenden tegelijk teisteren ze nu huizen en tuinen in Velsen-Zuid, amper te bestrijden dus.

Tekst gaat hieronder verder.

Wat is het mediterraan draaigatje?

NH sprak met Gregoor Landman van Anti Pest Control. Hij bestrijdt al jaren over heel Noord-Holland verschillende soorten ongedierte en weet maar al te best wat het mediterraan draaigatje doet. "Bij de normale wegmier heb je één nest en ook één koningin. Bij deze invasieve exoot voegen allerlei koninginnen zich samen, waardoor je alleen maar grotere nesten krijgt." Volgens Gregoor maakt dat het juist een lastige kwestie. "De groepen worden steeds groter en sterker. Hoe langer je wacht ze aan te pakken, hoe groter het probleem dan kan worden."

Radeloos

Het maakt bewoners Jinke Roode en Claudia Boerhof moedeloos. Overal kruipen de beestjes. Op straat krioelt het van de mieren, die vervolgens ook in de huizen komen. Bij de voordeur van Jinke Roode kruipen de mieren via haar voordeur naar binnen. Na meerdere keren al kokend water of bestrijdingsmiddelen te hebben gebruikt, is ze ten einde raad. "Ze zitten overal en ik krijg ze niet weg. Wat ik ook maar doe", vertelt Jinke. "We zijn hier ruim een jaar geleden komen wonen en sinds afgelopen zomer is het alleen maar erger geworden." 

Buurvrouw Claudia: "Bij mij zitten ze op het terras. Ik woon er al ruim dertig jaar en sinds afgelopen zomer moet ik mijn gasten krukjes aanbieden. Anders kruipen de mieren in de schoenen van mijn visite." 

Nog geen oplossing

De gemeente Velsen is op dit moment op zoek naar de beste oplossing. "We vinden het vervelend voor de bewoners, daarom nemen we dit probleem serieus. Op dit moment zijn we in gesprek met een bioloog van de Universiteit van Wageningen." Deze expert stelde een biologisch bestrijdingsmiddel voor, maar het is nog niet gegarandeerd dit het probleem zou oplossen. De mieren kunnen zich snel en goed verplaatsen, waardoor het een uitdaging is om ze te bestrijden. "We kijken in de tussentijd naar een ander niet-agressief bestrijdingsmiddel om het Mediterraan draaigatje aan te pakken."

De buurt zit intussen met hun handen in het haar, machteloos als ze zijn. Sommigen hebben inmiddels aangegeven zelfs te overwegen om te verhuizen. 

💬 Wil je niets missen uit de IJmond?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]