Ga naar Content

Buurtbewoners denken mee over verkeersveiligheid Pijlslaan Haarlem: "Een rotpunt"

De verkeersveiligheid op de Pijlslaan in Haarlem Zuidwest kan beter, vinden veel omwonenden. Zeker nu er de komende jaren veel nieuwe woningen in de buurt verrijzen, waardoor er alleen maar meer verkeer komt. Dinsdag was de eerste bijeenkomst waarbij de bewoners hun klachten en ideeën aan de gemeente konden voorleggen.

Bewoners van de Pijlslaan bij straatbijeenkomst verkeersveiligheid - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Op het kleine pleintje op de hoek van de Leidsevaart en de Pijlslaan is een standje van de gemeente ingericht. Een groot banier van de gemeente Haarlem moet de aandacht van voorbijgangers trekken. De wind helpt niet echt mee, de vlag waait regelmatig om. Op tafel ligt een forse plattegrond van de Pijlslaan en directe omgeving en een stapel kaartjes, waarop omwonenden de knelpunten op verkeersgebied kunnen achterlaten. 

Bas Wegman is een van de eersten die gebruik maakt van die mogelijkheid. "Ik ben hier met een buurvrouw, we zijn er altijd bij als er over de buurt wordt gesproken. Ik woon zelf aan de Pijlslaan, tussen de Leidsevaart en de rotonde in. Het is hier echt een rotpunt."

Fietsers en auto's zitten elkaar in de weg

Wegman wijst naar de verkeerslichten op de Leidsevaart. Fietsers en afslaand autoverkeer zitten elkaar daar nogal in de weg. "Tussen half acht en negen uur 's ochtends hoor je hier alleen maar getoeter en het gaat helaas ook nog weleens mis." De buurvrouw vult aan: "Laatst kwam hier nog een fietser onder een vrachtwagen terecht. Ze hadden allebei groen, maar de fietser zat in de dode hoek van de vrachtwagen. Gruwelijk, dat wil je echt niet zien."

Het stukje Pijlslaan tussen de Leidsevaart en de Geweerstraat is ook nog eens erg smal. Tegemoetkomende auto's kunnen elkaar in die flessenhals niet passeren. Daarom staan er bij de Geweerstraat extra verkeerslichten. Er worden ook nieuwe appartementen gebouwd in dat deel van de straat. Bas Wegman: "Daar komt een parkeergarage onder, met de in- en uitgang op de straat. Dan wordt het hier helemaal krap."

Tekst loopt door onder de foto.

Krap op de Pijlslaan met links de nieuwbouw met parkeergarage - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Een van de oplossingen die Wegman aandraagt, zit al in de pen bij de gemeente: het verlagen van de maximumsnelheid naar 30 kilometer per uur. Het instellen van eenrichtingsverkeer vanaf de Leidsevaart tot aan de rotonde is volgens hem ook een mogelijkheid. De buurvrouw oppert om de verkeerslichten anders af te stellen, zodat fietsers en auto's niet tegelijk groen krijgen.

Verkeersdeskundige Andre van der Dussen hoort het allemaal met veel belangstelling aan. De gemeente heeft hem ingeschakeld om de verkeersveiligheid op de Pijlslaan aan te pakken. "De komende tijd komen er hier in de buurt nog zo'n 1.400 woningen bij", vertelt hij.

Fietsers met voorrang

"Daarom moeten we goed bekijken hoe we de verkeersstromen gaan regelen. We proberen het voor fietsers zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Het gemak om de fiets te pakken moet groter zijn dan het gemak in de auto te stappen. Daarom geldt bij de nieuwbouw een lagere parkeernorm dan elders: er komt 0,4 parkeerplek per woning."

Parkeren is voor de bewoners van de Pijlslaan een belangrijk punt. In een deel van de buurt geldt betaald parkeren, in het andere deel niet. De Pijlslaan vormt precies de grens. Bas Wegman: "Dan zetten al die nieuwe bewoners straks hun auto bij mij voor de deur."

Tekst loopt door onder de foto. 

Andre van der Dussen luistert naar buurtbewoner bij straatbijeenkomst Pijlslaan - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Het laatste woord over de verkeersveiligheid op de Pijlslaan is nog lang niet gesproken, blijkt al snel. Deze maand zijn er daarom meerdere informatiebijeenkomsten voor buurtbewoners en andere betrokkenen. Ze kunnen zich bijvoorbeeld op woensdagavond 18 september tussen 19.00 en 21.00 uur melden in de Pelgrimskerk. Op dinsdag 24 september vindt daar een twee bijeenkomst plaats.

Een tweede straatgesprek is op donderdag 26 september van 8.00 tot 11.00 uur op de rotonde aan de Pijlslaan. Op 20 en 24 september zijn er ook nog inloopmomenten bij Station Zuidwest aan de Stephensonstraat. Het nieuwe verkeersplan moet eind dit jaar klaar zijn en in het tweede kwartaal van 2025 beginnen de eerste werkzaamheden.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]